Projekt „Pravo na bicikl“

Slika bicikl11.jpg

OSIJEK - Odsjek za prevenciju PU osječko – baranjske i partneri provode projekt „Pravo na bicikl“.

Bicikl kao energetski i okolišno prihvatljivo prijevozno sredstva u svakodnevnom životu i turističkoj ponudi po uzoru na zemlje Europske unije u Hrvatskoj praktički ne postoji. Grad Osijek ima bogatu povijest bavljenja sportskim aktivnostima, pa tako nije iznimka niti biciklizam. Dosadašnji rezultati u promjeni razmišljanja su obećavajući i već bilježe prve rezultate, a to se, prije svega, odnosi na samu izgradnju infrastrukture (biciklističke staze, smještajni kapaciteti gostiju i slično).

Odsjek za prevenciju PU osječko – baranjske i partneri u vremenu od 14. do 21. svibnja 2011. godine provode projekt „Pravonabicikl“. Prilikom provođenja projekta 14. svibnja u vremenu od 10 do 12 sati na postavljenoj bini srednjoškolskog igrališta u Istarskoj ulici u Osijeku bit će organizirano edukativno predavanje u trajanju od 30 minuta.

Slijedećeg dana, 15. svibnja, u vremenu od 10 do 12 sati održat će se „Crosscountrydemovožnja“ (od promenade prema vodenom nasipu uz Pampas, prema Višnjevcu i natrag), kao i „Cestovna demovožnja” (od Istarske ulice - Europske avenije – Šamačka – Strossmayerova – Kanižlićeva - Gundulićeva - Vinkovačka - Divaltova do HEP toplane -Vukovarska - Gupčeva sve do polazišne točke u Istarskoj ulici).

Također, 21. svibnja 2011. godine sa početkom oko 10 sati na Trgu Ante Starčevića u Osijeku predviđa organizira se masovno okupljanje biciklista, koji će nastaviti kretanje od Trga preko Promenade do ZOO vrta.

Cilj je projekta promoviranje bicikla kao sredstva prijevoza u gradu koje pozitivno djeluje na psihofizičko zdravlje čovjeka, prijateljski i partnerski odnos na relaciji biciklisti – policijski službenici, edukacija biciklista o njihovom sigurnom ponašanju kao sudionicima u prometu, edukacija djece o primjerenom ponašanju u obrazovnim ustanovama i izvan njih te stvaranje većeg osjećaja sigurnosti.



Stranica