Od 18. siječnja biometrijske putovnice u cijeloj Hrvatskoj

Slika putovnica_korice_prva.jpg

Bez obzira na biometrijske putovnice, stare putovnice se mogu koristiti do isteka njihova roka važenja. Za razliku od prve generacije, ove posjeduju dodatne sigurnosne kontrole za pristup biometrijskim podacima na čipu.

Foto: MUP, PU zagrebačka

Od ponedjeljka, 18. siječnja 2010. godine, na svim šalterima u policijskim upravama i postajama u cijeloj Republici Hrvatskoj počinje izdavanje novih biometrijskih putovnica. Istodobno, na taj dan prestaje izdavanje starih putovnica.

Policijska uprava zagrebačka izdavanje ovih putovnica započela je 29. lipnja 2009. godine. Nove putovnice od 18. siječnja izdavat će se i u diplomatskim misijama i konzularnim uredima Republike Hrvatske u kojima su stvoreni tehnički preduvjeti. U misijama i uredima koji još nisu osigurali tehničke preduvjete za izdavanje novih putovnica, mogu se ishoditi „stare“ putovnice, ali najkasnije do 29. lipnja 2010. godine.

- Projekt biometrijske putovnice hrvatskih građana jedan je od najznačajnijih projekata koje je MUP tehnički implementiralo. Prema standardima Europske unije naša biometrijska putovnica nalazi se u samom vrhu sigurnih putnih isprava - rekao je na konferenciji za novinare u sjedištu MUP-a ravnatelj Uprave za razvoj, opremanje i potporu Željko Fiolić.

Biometrijska e-putovnica sadržava elektronički nosač podataka (RFID čip) na koji se, uz ostale osobne podatke, pohranjuju i biometrijske karakteristike nositelja putovnice, odnosno, biometrija lica i otisci prstiju. Otisci prstiju se neće uzimati od djece mlađe od 12 godina jer mlađa djeca nemaju razvijene papilarne linije.

Stare putovnice i dalje vrijede

Biometrijske putovnice, kao i one stare imaju rok važenja od 5 ili 10 godina, ovisno o godinama života podnositelja zahtjeva. Dobna granica od koje se putovnice izdaju s rokom važenja od 10 godina spuštena je s 27 na 21 godinu. Dakle, osobe mlađe od 21 godine dobit će putovnice koje će vrijediti 5 godina, a osobe starije od 21 godine dobit će putovnice s rokom važenja od 10 godina.

Bez obzira na biometrijske putovnice, stare putovnice se mogu koristiti do isteka njihova roka važenja. Stoga, nema potrebe da građani od 18. siječnja „požure“ na šaltere ako im stare putovnice nisu istekle kako ne bi stvorili nepotrebne gužve.

Novost je da građani više neće sami ispunjavati Zahtjev za izdavanje putovnice, već će to učiniti službenik na šalteru te popunjeni zahtjev isprintati i dati građaninu na provjeru. Vrlo je važno da stranke dobro provjere sve podatke kako se na putovnici ne bi pojavio pogrešan podatak.

- S biometrijskim putovnicama hrvatski državljani moći će putovati u sve zemlje svijeta. Za posjet SAD-u nije potrebno imati biometrijsku putovnicu, sve dok vam nije istekao rok važenja "stare" isprave. Naime, RH još uvijek ne sudjeluje u Programu izuzeća od viza – istakao je ravnatelj Uprave za upravne i inspekcijske poslove MUP-a Žarko Katić.

Cijena biometrijske putovnice za izdavanje u redovnom postupku je 320 kuna (upravna pristojba je 70 kuna), a putovnice izdane u žurnom postupku stoje 410 kuna (220 kuna je upravna pristojba).

Novost je i da se zahtjev za izdavanje novih biometrijskih putovnica može podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji, bez obzira na mjesto prebivališta podnositelja zahtjeva.

Sigurne putovnice II. generacije

Osnovni ciljevi projekta biometrijske putovnice bili su odabrati adekvatan beskontaktni čip sukladno standardima i normama EU, koji je integriran u polikarbonatnu individualizacijsku stranicu. To je jedno od najkvalitetnijih rješenja za sigurnost čipa, a podaci su laserski ugravirani u individualizacijsku stranicu. Trebalo je odabrati i optimalno tehničko rješenje izrade biometrijske putovnice uz minimalne modifikacije postojećeg sustava sukladno preporukama i smjernicama EU. Također, stručnjaci MUP-a trebali su unaprijediti i elemente zaštite putovnice te uskladiti sa standardima u svijetu, kao i odabrati adekvatan sustav za izdavanje digitalnih certifikata (PKI sustav), koji osigurava cjelovitost, izvornost i neporecivost osobnih podataka integriranih u biometrijsku putovnicu.

PKI sustav je najsloženiji i najkompleksniji dio tehničke arhitekture biometrijske putovnice, koji ima značajnu upravljačku i nadzornu ulogu te stoga zahtijeva posebnu fizičko-tehničku zaštitu, što znači da je smješten u sigurnosni kavez sukladno EU standardima, te je certificiran na: vatrootpornost, zaštitu od provala, nepropusnost na korozivne plinove, zaštitu od prodora vode i elektromagnetskog zračenja, te tehničku zaštitu koja uključuje kontrolu pristupa i video nadzor. 

Biometrijskim putovnicama omogućena je dodatna interoperabilnost automatiziranog utvrđivanja identiteta osoba na međunarodnoj razini, dakle primjenjeni su međunarodni standardi.

Biometrijska putovnica druge generacije, za razliku od prve generacije, posjeduje dodatne sigurnosne kontrole za pristup biometrijskim podacima na čipu.

Nova se od stare razlikuje jer ima uključene i biometrijske podatke na čipu (na hrvatskoj putovnici su to dva otiska prsta).

Osobni podaci građana ostaju jedino pohranjeni (kriptirani) u centralnoj bazi informacijskog sustava MUP-a, što znači da ne ostaju ni u personalizacijskog centru ni na razini Policijske uprave ili postaje.

Što se tiče automatske kontrole na graničnim prijelazima, automatska kontrola je moguća na onim prijelazima gdje je u ovom trenutku instalirana oprema za nacionalni sustav za upravljanje državnom granicom (ukupno do sada 18 graničnih prijelaza) pri čemu se u ovoj godini očekuje implementacija dodatnih četrdesetak graničnih prijelaza.
 

Čuvajte putovnice!

Građaninu koji u razdoblju od 5 godina izgubi dvije ili više putovnica, nova putovnica izdavat će se s rokom važenja od godinu dana.

Primjenom ovakve odredbe građane će se nastojati potaknuti na pažljivije postupanje s putovnicama, budući da je u praksi uočeno kako pojedine osobe prijavljuju nestanak putovnice dva i više puta, a često je riječ o kratkom razdoblju od izdavanja putovnice do njezina gubitka.

Putovnice u brojkama

  • Od 1. siječnja do 31. prosinca 2009. godine u policijskim upravama i postajama izdano je 245 864 starih putovnica;
  • Od 1. srpnja do 31. prosinca 2009. u Policijskoj upravi zagrebačkoj izdano je 3 847 biometrijskih putovnica;
  • putovnice se izdaju u 112 policijskih uprava i postaja, odnosno na 160 šaltera;
  • obuku za izdavanje biometrijskih putovnica prošlo je 205 službenika MUP-a.


Više o putovnicama pročitajte OVDJE


Stranica