U Belom Manastiru obilježena 29. obljetnica smrtnog stradavanja hrvatskih policajaca

  • Slika /2020/29 OBLJETNICA BELI MANASTIR/DSC_8478.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U znak sjećanja na poginula hrvatske policajce dostojanstveno obilježena 29. obljetnica u Belom Manastiru

FOTO: PU osječko-baranjska

Prije 29 godina, u srpnju 1991. godine, dogodio se prvi napad tromblonskim minama  na Policijsku postaju Beli Manastir. Nakon toga počela su svakodnevna granatiranja policijske postaje i blokiranje vitalnih prometnica. Zbog ratne ugroze, donesena je odluka o premještanju policijske postaje u mjesto Petlovac, a nakon toga preko Valpova u Osijek.
 
Toga 13. kolovoza 1991. godine, prilikom obavljanja policijskih zadaća u blizini tvrtke Remont u Belom Manastiru, iz zasjede su ubijeni policajci Marjan Kuzman i Zoran Sinanović, a ranjen je policijski službenik Darko Maltar. U pomoć su upućeni pripadnici Specijalne jedinice policije iz Osijeka, kojima je postavljena zasjeda između mjesta Uglješ i Čeminac. U zasjedi je ubijen Vidoja Marić, a ranjeni su Mirko Pongrac i Josip Županić.
 
U jutarnjim satima 13. kolovoza izaslanstvo Policijske uprave osječko – baranjske i Policijske postaje Beli Manastir položilo je vijence i zapalilo svijeće na grobovima tragično poginulih policajaca Policijske postaje Beli Manastir.
 
Svetom misom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u Crkvi svetog Martina u Belom Manastiru u 10 sati, započelo je obilježavanje obljetnice.
 
Kod spomen obilježja tragično poginulim hrvatskim policajcima ispred Policijske postaje Beli Manastir vijence su položili te zapalili svijeće obitelji poginulih hrvatskih redarstvenika, Jozo Šuker zamjenik glavnog ravnatelja policije i izaslanik Davora Božinovića potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra unutarnjih poslova, Ante Blažević izaslanik Tome Medveda, potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, brigadir Dražen Batrnek, zamjenik zapovjednika i izaslanik Zapovjedništva za obuku i doktrinu Fran Krsto Frankopan, Ladislav Bece, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske, Ivica Tkalec, načelnik Policijske postaje Beli Manastir, Dragan Vulin, predsjednik skupštine osječko-baranjske županije i izaslanik Osječko-baranjske županije, Goran Ivanović saborski zastupnik, Tomislav Rob gradonačelnik Grada Belog Manastira, Stipan Šašlin saborski zastupnik i načelnici općina s područja Baranje, Oto Farkaš s izaslanstvom u ime Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Osječko – baranjske županije, Policijska udruga branitelja Baranje s izaslanstvom i gostima: Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika te Darko Josip Šimić predstavnik Sindikata policije Hrvatske.
 
Nakon intoniranja hrvatske himne, minutom šutnje odana je počast poginulim pripadnicima Policijske postaje Beli Manastir, kao i svim hrvatskim braniteljima.
 
Ratni zapovjednik policijske postaje Beli Manastir Ante Prgomet uručio je povelje pripadnicima ratne postrojbe Policijske postaje Beli Manastir.
 
Prisutnima se prigodno obratio Jozo Šuker zamjenik glavnog ravnatelja policije koji je naglasio značajan doprinos i uključenost redarstvenih snaga u stvaranju i obrani, ali i oslobađanju svoje države.
 
„Žestinu napada neprijatelja, u počecima rata posebice su osjećale policijske postaje - jedini potporanj sigurnosti mladog hrvatskog društva i države.
 
I Policijska postaja Beli Manastir jedno je od takvih posebnih mjesta na kojima se potvrđivala važnost i neprocjenjivost policije za obranu nove države i uz nju se veže specifičan borbeni put sve do kraja rata.
 
Ratna IV. Policijska postaja Beli Manastir, jedina je postaja temeljne policije koja je čitav Domovinski rat provela - u rovovima braneći Hrvatsku. I to je činjenica koja iziskuje naše trajno poštovanje i primjereno sjećanje, baš kao i glavni događaj koji nas je danas ovdje okupio.
 
Prije 29.godina ubijena su dvojica belomanastirskih policijskih službenika Marjan Kuzman i Zoran Sinanović, koji su prve baranjske žrtve Domovinskog rata.
 Uz to, značajno, posebno mjesto u novijoj hrvatskoj povijesti imaju i zato što je upravo njihova pogibija prijelomni trenutak koji slovi kao začetak stvaranja hrvatske policije u Baranji“.
 
Na kraju govora zamjenik glavnog ravnatelja policije Jozo Šuker naglasio je kako je naša obaveza čuvati uspomenu na poginule policijske službenike i sve hrvatske branitelje, te mlađim generacijama uporno prenositi znanje o tome što se ratnih godina događalo, kako bi se spomen na podnesenu žrtvu očuvao i s dubokim poštovanjem uvažavao.
 
Komemoraciju za poginule hrvatske policajce završio je s prigodnim riječima i molitvom don Ivan Zečević, župnik Crkve sv. Martina u Belom Manastiru.
 

Stranica