Osumnjičeni za ratni zločin na području Dalja

Slika /MUP-ILUSTRACIJE-NOVA GALERIJA/uhicenik02.jpg

Četvorica hrvatskih državljana osumnjičena da su civile i branitelje držali protupravno zatočene te ih fizički i psihički zlostavljali

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Odjela ratnih zločina Policijske uprave osječko-baranjske su, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku te Sigurnosno-obavještajnom agencijom, dovršili kriminalističko istraživanje nad četiri hrvatska državljanina zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina protiv civilnih i protiv ratnih zarobljenika na području Dalja.

Naime, sumnja se da su prijavljeni 52-, 61-, 65- i 70-godišnjak, sve hrvatski državljani, postupajući protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i protivno odredbama Ženevskih konvencija o postupanju s ratnim zarobljenicima, kao zatvorski čuvari u razdoblju od listopada 1991. godine do lipnja 1992. godine u Dalju držali šestoricu hrvatskih civila i osmoricu hrvatskih branitelja protupravno zatočenima. Za to vrijeme su ih teško fizički i psihički zlostavljali zbog čega su zatočenici pretrpjeli intenzivnu patnju i bol. Na taj način su počinili kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva, opisano u članku 120. st.1. OKZ RH-e i Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, opisano u članku 122. st. 1. OKZ RH-e.

Jučer, 26. siječnja su policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske uhitili 52-, 61- i 70-godišnjaka te nad njima proveli kriminalističko istraživanje. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičena trojica muškaraca su predana pritvorskom nadzorniku, a policija je Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku protiv njih i trećeosumnjičenog 65-godišnjaka podnijela kaznenu prijavu.

Osumnjičeni 65-godišnjak je trenutačno nedostupan redarstvenim vlastima Republike Hrvatske.


Stranica