Obilježena 32. godišnjica osnutka Specijalne jedinice policije „Orao“ Osijek

  • Slika /2023/OBILJEŽAVANJA/Specijalna jedinica orao/IMG_0038.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na samom početku Domovinskog rata u obranu novostvorene države među prvima su stali pripadnici specijalne policije

FOTO: PU osječko-baranjska

Ispred Policijske uprave osječko-baranjske danas smo svečano obilježili 32. obljetnicu osnutka ratne postrojbe Specijalne jedinice policije „Orao“ Osijek, koja je osnovana na današnji dan 1991. godine i kojoj su pripadali vodovi Đakovo, Našice i Orahovica. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali smo počast svim njezinim poginulim i smrtno stradalim pripadnicima.

Specijalna jedinica policije „Orao“ Osijek sudjelovala je u brojnim akcijama od Borova Sela pa do uspostave prve linije obrane sela Tenje, Laslova, Darde, Ivanovca, Palače, a sudjelovala je i u borbama za Baranju, Ernestinovo kao i u osvajanju Bijele vojarne u Osijeku.

Posebno su ponosni na oslobodilačke akcije na području cijele Republike Hrvatske u kojima su sudjelovali: Trokut, Krug Dubrovnik, Poskok 1, Maslenica, Poskok 2, Medački Džep, Kocka, Krug Požega, Bljesak, Oluja, Oluja obruč i Povratak.

Specijalna jedinica policije „Orao“ Osijek imala je težak i dug ratni put s puno akcija u kojima je nažalost poginulo i smrtno stradalo 19 policajaca-specijalaca koji su za Republiku Hrvatsku dali najvrijednije što su imali – svoje živote.

U poslijeratnom periodu od 2001. godine Specijalna jedinica policije Osijek doživjela je nekoliko preustroja i sistematizacija radnih mjesta. Od tog trenutka postaje moderno ustrojena i opremljena jedinica nadležna za suzbijanje terorizma, rješavanje otmica i talačkih situacija, suzbijanje najtežih oblika kriminaliteta, uhićenja počinitelja najtežih kaznenih djela, posebno osiguranje visokih državnih dužnosnika, zaštitu određenih osoba, potrage i spašavanja, ronilačke intervencije, pronalaženje, deaktiviranje i uništavanje formacijskih i improviziranih naprava na zemlji i pod vodom, helikopterske operacije, snajperske operacije.

Sadašnja Jedinica specijalne i interventne policije Osijek zauzima posebno mjesto u sustavu sigurnosti naše zemlje, koja je osposobljena za obavljanje posebnih zadaća i najsloženijih policijskih operacija.

Kao prvi preduvjet za uspješno obavljanje poslova specijalne policije je stjecanje izrazito visoke razine psihomotoričkih sposobnosti koje omogućuju kvalitetnu provedbu najtežih zadaća u različitim uvjetima djelovanja kroz adekvatnu realizaciju programa za lakše snalaženje u urgentnim situacijama.

Povezivanjem svih specijalnosti Jedinica specijalne i interventne policije Osijek s ponosom možemo reći da imamo sposobne i spremne policijske službenike za rješavanje otmica, talačkih situacija, suzbijanje najtežih oblika kriminaliteta, uhićenja počinitelja kaznenih djela, ali prije svega za borbu protiv najvećeg zla današnjice - terorizma.
 

Stranica