Najava: Obilježavanje 33. godišnjice tragičnog stradavanja hrvatskih branitelja u Dalju

Slika /2021/DALJ  30 GODINA/DSC_0551.JPG

Jedinice 51. motorizirane brigade Jugoslavenske narodne armije, s pridruženim jedinicama teritorijalne obrane, 1. kolovoza 1991. godine napale su šire područje Dalja i Erduta i započele prodor u Dalj

FOTO: Ilustracija

U četvrtak, 1. kolovoza obilježit ćemo tragično stradavanje 39 hrvatskih branitelja - 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika Civilne zaštite - koji su svoje živote dali braneći Policijsku postaju Dalj, a samim time i stanovnike Aljmaša, Dalja i Erduta.

Službeni program počinje u 8 sati paljenjem svijeća pred spomenikom žrtava Domovinskog rata Aljmaša i spuštanjem vijenca u Dunav u spomen na prognano stanovništvo Aljmaša, Dalja i Erduta koje je 1. kolovoza 1991. godine šlepovima prevezeno vodenim putem u Osijek.

8:30 u dvorištu Vinarije Erdut zapalit će se svijeće pred spomen-obilježjem poginulim pripadnicima prve satnije prve bojne treće Gardijske brigade Hrvatske vojske.

Komemoracija ispred Postaje granične policije Dalj počinje u 9:30, kada će se pred spomen-obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima položiti vijenci i zapaliti svijeće.

U Poduzetničko-razvojnom centru Općine Erdut u Dalju, Ulica bana Josipa Jelačića 1, će se u 10:25 održati promocija knjige ''Aljmaš, Dalj i Erdut u Domovinskom ratu'', autora Frane Tokića i Marina Banovića.

Sveta misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje održat će se 11:10 u Crkvi sv. Josipa u Dalju, a predvodit će ju vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, msgr. Jure Bogdan.
 

Stranica