Mjesec borbe protiv ovisnosti

Slika odsjek prevencije/Performans Tvrdja/Tvrdja6-300_200.jpg

Drugi puta ove godine institucije, udruge i organizacije civilnog društva s područja Osijeka koje se bave prevencijom bolesti ovisnosti te borbom protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, a pored svojih redovitih godišnjih aktivnosti s ciljem rješavanja problema ovisnosti, udružile su se i zajednički provode aktivnosti.

U sklopu obilježavanja mjeseca borbe protiv bolesti ovisnosti, koji traje od 15. studenog do 15. prosinca, 19. studenog na Trgu Svetog Trojstva u osječkoj Tvrđi, s početkom u 1 sat postavljena je instalacija s performansom  vezano uz problem droge i ovisnosti. U performansu su sudjelovali policijski službenici PU osječko-baranjske (Odsjeka kriminaliteta droga, I PP Osijek i Odsjek prevencije). Instalacija je simulirala policijski očevid nad osobom koja je preminula od posljedica prekomjerne doze heroina i izazvala je različite reakcije, ali ono što je sigurno je da nije prošla neopaženo i da je privukla pozornost mladih ljudi. Cilj je bio ukazati na činjenicu da droga odnosi život, a o čemu svjedoči podatak da je tijekom 2010. godine u Republici Hrvatskoj droga odnijela 152 mlada života.

Organizacijski tim, koji u kontinuitetu nastavlja s ovakvim i sličnim aktivnostima čine: Grad Osijek Upravni odjel za socijalnu skrb i zdravstvo, Savjet mladih Grada Osijeka, Udruga za borbu protiv ovisnosti „Ne-Ovisnost“, Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije-Centar za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti, Udruga studenata medicine EMSA, Udruga Velika sestra Veliki brat, Građanska prevencija Osječka škola i Odsjek prevencije PU osječko-baranjske.



Stranica