Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju

  • Slika /2021/Međunrodni dan svjesnosti o opasnostima od mina/IMG-966b246769449252c8e3091588cce19d-V.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

4. travnja, obilježen Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju

FOTO: PU osječko-baranjska

U Republici Hrvatskoj još uvijek je veliki broj minsko eksplozivnih sredstava i oružja zaostalih iz Domovinskog rata kojim se ugrožava sigurnost svih građana. Isto tako, određeni broj građana nije upoznat s činjenicom da dragovoljno vračanje oružja i minsko eksplozivnih sredstava nije kažnjivo te je iz tog razloga potrebno kontinuirano osvještavati građane kako bi svi skupa, zajedničkim snagama doprinijeli sigurnosti naših građana s naglaskom na zaštitu djece.

Na području Policijske uprave osječko-baranjske, u gradovima Osijek, Našice, Beli Manastir, Đakovo, Belišće, Valpovo, Donji Miholjac i Čepin, u suradnji s braniteljskim udrugama obilježio se navedeni dan.

Prema smjernicama kampanje „Manje oružja, manje tragedija“, na štandovima u gradovima, građanima su se dijelili prigodni promotivni materijali te smo u neposrednoj komunikaciji utjecali na razvijanje svijesti o opasnostima od minsko eksplozivnih sredstava i oružja. Kako je ove godine 4. travanj, proslava kršćanskog blagdana Uskrsa, obilježavanje se organiziralo na središnjim trgovima gradova Osječko-baranjske županije 3. travnja, s početkom u 10 sati, u gradovima Čepin, Beli Manastir, Đakovo, Belišće i Valpovo te 5. travnja, s početkom u 10 sati, u gradovima Osijek, Našice i Donji Miholjac.

Kampanja „Manje oružja, manje tragedija“ provodi se od 2007. godine, a glavni cilj je poticanje građana na dragovoljnu predaju oružja. Kampanja je isto tako usmjerena na podizanje ukupne svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima.

Sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana, dragovoljna predaja ilegalnog oružja je bez sankcija te se ovom kampanjom želi apelirati na sve građane koji još u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje ili eksplozivna sredstva da pozivom na broj 192 ili 112 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija. Putem besplatne telefonske linije 0800 88 92 svi građani mogu dobiti informacije vezane za dragovoljnu predaju.

Na poziv građana policijski službenici dolaze na vašu kućnu adresu u neoznačenom vozilu i preuzimaju minskoeksplozivna sredstva. Napominjemo da građani osobno ne donose minsko eksplozivna sredstva u prostorije policije. Nikada nemojte takve predmete ostavljati bez nadzora ili ih ostavljati u šumi, na poljoprivrednim zemljištima, u kanalima, a posebice ne u blizini dječjih igrališta ili autobusnih stajališta i sličnim mjestima gdje se kreću ili zadržavaju djeca i odrasle osobe.

Od 1. rujna 2007. do 30. studenog 2020. godine, u Republici Hrvatskoj građani su dragovoljno predali 5.493 kg eksploziva, 5.570.778 komada streljiva, 5.354 komada automatskog i 9.183 komada dozvoljenog oružja te 330.462 komada rasprskavajućeg oružja.

Kampanja svojim moderniziranim i multi modularnim preventivnim alatima želi djelovati na svijest naših građana kako bi shvatili da  MANJE ORUŽJA zaista znači i MANJE TRAGEDIJA.

Policija kroz svoj preventivni rad, kroz razna edukativna predavanja i radionice u koje su uključena djeca i odrasli, učestalo napominje i upozorava na opasnosti minsko eksplozivnih sredstava, pa stoga apeliramo i na roditelje da djeci skrenu pozornost na spomenute opasnosti.

Učinite svoj Dom sigurnijim, riješite se nepotrebnih stvari!
 

Stranica