Izložba fotografija „Red Bell“ unutar projekta „Stop trgovanju ljudima“ u Informativnom centru policije

Slika MUP-ILUSTRACIJE-NOVA GALERIJA/Odjel prevencije/REDBELL/naslovna.JPG

Hrvatski Crveni križ, uz potporu Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, a povodom obilježavanja Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima (18. listopada), pokrenuo je početkom srpnja višemjesečnu kampanju pod nazivom „Red Bell – Crveno zvono“. Gradsko društvo Crvenog križa Osijek i Odjel prevencije PU osječko – baranjske unutar preventivnog projekta „Stop trgovanju ljudima“ organizirali su izložbu fotografija „Red Bell“. Izložba je održana u srijedu, 15. siječnja s početkom u 17,30 sati u prostoru Informativnog centra PU osječko – baranjske unutar Trgovačkog centra Avenue Mall u Osijeku.

Cilj projekta je podizanje svijesti javnosti te senzibiliziranje medija o uzrocima nastanka i posljedicama trgovanja ljudima kao i pravima žrtava. Kampanja je usmjerena prema općoj populaciji i medijima, ali sa naglaskom na mlađe populacije koji su u najvećoj opasnosti od upadanja u lanac trgovanja ljudima.

Trgovanje ljudima zahvaćalo je u proteklom razdoblju Republiku Hrvatsku isključivo kao tranzitnu zemlju, no tijekom 2011. godine uočena je promjena tog trenda te se Republika Hrvatska sve više pojavljuje kao zemlja porijekla te krajnjeg odredišta žrtava trgovanja ljudima. S obzirom na međunarodni karakter ovog fenomena, činjenica je da je Republika Hrvatska, uz zemlje u okruženju i dalje važan tranzitni pravac, kojim se koriste krijumčari osoba, droga i oružja, pa tako i trgovci ljudima. Od 2002. godine do danas evidentirano je sveukupno 126 žrtava trgovanja ljudima čiji se broj iz dana u dan povećava te je isto tako veliki broj nepoznatih žrtava (tamna brojka) koje zbog bojazni od dodatne viktimizacije ne prijavljuju ovakva kaznena djela te budu prepuštene nesigurnoj budućnosti.

Analizom otkrivenih i prijavljenih kaznenih djela trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj može se zaključiti da ovaj pojavni oblik kriminaliteta najčešće podrazumijeva trgovanje osobama ženskog spola, mlađe životne dobi (od 11 do 30 godina), s ciljem seksualnog iskorištavanja, dok se pripadnicima muške populacije trguje najčešće sa ciljem radne eksploatacije. Isto tako je u samom problemu ovog kaznenog djela prisutno fizičke i psihičko zlostavljanje tijekom kojeg se žrtve uvjerava da im nitko ne može pomoći, da moraju prihvatiti svoju situaciju, da će ih policija dodatno kazniti (prijetnje zatvorom) i na takav način im se uništava samopouzdanje.



Stranica