Dan ružičastih majica

  • Slika /2024/Prevencija/Dan ružičastih majica/IMG-28b1a5db60da4cfe5b9566e2d7f3d355-V.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policijski službenici tijekom cijele godine provode Nacionalni preventivni projekt pod nazivom „Živim život bez nasilja“

FOTO: PU osječko-baranjska 

Protekloga tjedna, zaključno s jučerašnjim danom, u osnovnim i srednjim školama na području Osječko-baranjske županije, policijski službenici za prevenciju Policijske uprave osječko-baranjske obilježili su Dan ružičastih majica, kojom prilikom su s učenicima obrađivali temu vršnjačkog nasilja.
 
Kada govorimo o temi vršnjačkog nasilja, govorimo o svim oblicima nasilja, od vršnjačkog nasilja, obiteljskog nasilja, nasilja putem Interneta, nasilja u adolescentnim vezama i drugim vrstama nasilja koje je prisutno u svim slojevima društva. Učenici su pokazali dobro znanje o vrstama nasilja, ali i zainteresiranost za tu temu, te su se svi složili da se zajedničkim snagama trebamo boriti protiv nasilja  koje egzistira u zajednici u kojoj živimo.
 
Dan ružičastih majica, poznatiji kao „Pink Shirt Day“,  Nacionalni je dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači, a ove godine to je 28. veljače. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice. Danas se vršnjačko nasilje evidentira kroz neposredni kontakt vršnjaka te sve učestalije posredno putem drugih sredstava komunikacije i društvenih mreža, a u tome slučaju se zlostavljanje odvija 24 sata.
 
Cilj obilježavanja ovoga dana je podizanje razine svijesti javnosti o prevenciji svih oblika nasilja, a posebice vršnjačkog nasilja i nasilja u školama, kao i poticanje djece, ali i društva na odgovornu reakciju koja bi, dugoročno, vodila smanjenju i sprječavanju pojava nasilja.
 
Policijski službenici tijekom cijele godine provode Nacionalni preventivni projekt pod nazivom „Živim život bez nasilja“, kojim upućuju na probleme nasilja općenito te uz suradnju s gradovima, općinama, udrugama i ostalim ustanovama i osobama koji imaju za cilj utjecati na svijest svih građana, kako smanjiti tako i prevenirati nasilje kao pojavu.

Stranica