Biciklirajmo biciklističkom u Ernestinovu i Laslovu

  • Slika /2023/PREVENCIJA/Biciklirajmo biciklističkom Laslovo i Ernestinovo/Las 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Nakon edukacije i razmjene iskustava za različite skupine sudionika u prometu, zaposlenicama su uručena ili postavljena svjetla na bicikle koje je osigurala općina Ernestinovo

FOTO: PU osječko-baranjska 

Jučer je u suradnji s Općinom Ernestinovo i policijskim službenikom za prevenciju, Ureda načelnika, Policijske uprave osječko-baranjske održana edukacija u okviru lokalnih preventivnih projekata „Biciklirajmo, biciklističkom“ i „Sigurnost u cestovnom prometu“ ženama koje su zaposlene u projektu „Osnaživanje teško zapošljivih žena“ za područje općina Ernestinovo i Laslovo.

Budući da se zaposlenice u projektu u većini slučajeva koriste biciklima, naglasak u edukaciji je bio upravo na ovoj skupini sudionika. Tom prilikom su zaposlenice dodatno informirane o važnosti korištenja svjetala u uvjetima smanjene vidljivosti danji kao i noću, kao i korištenja reflektirajućih prsluka odnosno odjeće reflektirajućih boja, te važnosti pridržavanja propisanih pravila koja se odnose na bicikliste kako bi vožnju bila sigurnija odnosno kako bi se spriječio nastanak prometnih nesreća i stradavanje sudionika u prometu.

Tom prilikom su također informirane o odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje se odnose na vozače bicikla i osobnih prijevoznih sredstava, u kojima je propisano da su na mjestima na kojima se nalazi obilježeni pješački prijelaz dužni zaustaviti bicikl ili osobno prijevozno sredstvo i gurati ga kao pješak preko obilježenog pješačkog prijelaza.
 
Također su upoznate i s odredbama Zakona koje propisuju da su vozači bicikala ili osobnih prijevoznih sredstava prije stupanja na kolnik, a kada se kreću preko obilježenog biciklističkog prijelaza, dužni obratiti pažnju na udaljenost i brzinu vozila koja mu se približavaju, te nastaviti voziti nakon što se uvjere da to mogu učiniti na siguran način.
 
Nakon edukacije i razmjene iskustava za različite skupine sudionika u prometu, zaposlenicama su uručena ili postavljena svjetla na bicikle koje je osigurala općina Ernestinovo. 
 

Stranica