I gostujući presretači na cestama PU osječko-baranjske

Slika plakat2.jpg

Ova policijska uprava u suradnji sa Policijskom upravom vukovarsko- srijemskom, požeško-slavonskom, virovitičko-podravskom te brodsko-posavskom provodi novi način pojačanih mjera nadzora brzine kretanja vozila, a u realizaciju su uključeni i presretači.

Povoljni vremenski uvjeti, za razliku od zimskih, potaknuli su pojedine vozače na bržu, a samim time i opasniju vožnju. Da su nepropisna i neprilagođena brzina izrazito opasne govori i podatak od 327 prometnih nesreća u 2009.godini na cestama Policijske uprave osječko-baranjske. U tim prometnim nesrećama 25 osoba je smrtno stradalo, 117 osoba zadobila je teške te 465 lake tjelesne ozljede.

Nažalost sa takvom negativnom praksom, srećom bez posljedica, nastavilo se i ove godine. Stoga, ova policijska uprava u suradnji sa Policijskom upravom vukovarsko- srijemskom, požeško-slavonskom, virovitičko-podravskom te brodsko-posavskom provodi novi način pojačanih mjera nadzora brzine kretanja vozila, a u realizaciju su uključena vozila sa ugrađenim uređajem traffivision tzv. „presretači“. Drugim riječima, nerijetko se može dogoditi da se na prometnicama ovih policijskih uprava istovremeno nalazi i više takvih vozila koji su opremljeni ovom skupom i sofisticiranom opremom za nadzor brzine kretanja vozila. Dakako, osim njih i svi drugi uređaji za nadzor brzine kretanja vozila (laser, multanova, Famalaser III i sl.) u stalnoj su svakodnevnoj upotrebi.

Rezultat ovakvih pojačanih mjera je i brzina od 173 km/h koju je na području ove policijske uprave u subotu 20. ožujka u 13,00 sati na dijelu ceste gdje je brzina prometnim znakom ograničena na 90 km/h izmjerio „presretač" Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Vozilom VW upravljao je hrvatski državljanin rođen 1981. godine koji je do sada sedam puta evidentiran u prekoračenju brzine kretanja vozila.

Nepoštivanjem propisanih brzina u gradovima posebice su ugroženi djeca, starije i nemoćne osobe, odnosno pješaci, a nisu izuzeti ni biciklisti dok na cestama izvan naselja najčešće stradavaju vozači i putnici u motornim vozilima.

Stoga molimo sve vozače da poštuju prometne propise, a građane da i nadalje dežurnoj službi ove policijske uprave na telefon 92 dojave sve oblike nepoštivanje prometnih propisa, poglavito koji se odnose na brzinu. Naglašavamo da su do sada sve takve dojave bile istinite, a prekršitelji takovog načina ponašanja u prometu sankcionirani.


Stranica