Mjere prometne policije za sigurnije sudjelovanje u prometu

Policija u cjelini poduzima niz mjera u cilju zaštite svih sudionika prometa. Tijekom cijele 2009. godine kao i prethodnih godina poduzeto je niz preventivnih mjera, konstantno se održavaju edukacije najugroženijima poput školske djece ili kandidata za vozače, vrši se intenzivna promidžba kao što je izrada edukativnih plakata, radio i TV emisija i sl. Međutim, nažalost moraju se poduzimati i nepopularne represivne mjere.

Tijekom nepunih devet mjeseci 2009. godine na području Policijske uprave osječko-baranjske u prometnim nesrećama smrtno su stradale 33 osobe, a što je u odnosu na devet mjeseci 2008. godine više poginulih osoba za 4. Najviše je poginulo vozača osobnih automobila i to 13 slijede pješaci kojih je poginulo 10, zatim putnici u vozilima 9 te 1 vozač motocikla.  
 
Policija u cjelini poduzima niz mjera u cilju zaštite svih sudionika prometa. Tijekom cijele 2009. godine kao i prethodnih godina poduzeto je niz preventivnih mjera, konstantno se održavaju edukacije najugroženijima poput školske djece ili kandidata za vozače, vrši se intenzivna promidžba kao što je izrada edukativnih plakata, radio i TV emisija i sl. Međutim, nažalost moraju se poduzimati i nepopularne represivne mjere. Konkretno tijekom 8 mjeseci 2009. godine na području PU osječko-baranjske ukupno je procesuirano 38.973 prometna prekršaja. Najviše je utvrđeno prekršaja koji se odnose na prekoračenje dozvoljenih brzina kretanja vozila i to 11.480, također znatan je broj prekršaja koji se odnose na nekorištenje sigurnosnog pojasa (5.193), alkoholiziranosti vozača (2.239), isteka važnosti prometne dozvole, odnosno neregistriranih vozila (1.099), ali i nekorištenja zaštitne kacige vozača i putnika na mopedu i motociklu (683). Prethodno navedene prometne prekršaje možemo okarakterizirati i kao one koji su i najteži u smislu sigurnosti cestovnog prometa jer već niz godina svaka druga osoba na području ove Policijske uprave smrtno strada zbog «brzine», u svakoj petoj prometnoj nesreći kod vozača se utvrdi prisutnost alkohola u organizmu, a oko deset osoba godišnje smrtno strada zbog jednostavne radnje koju propuste učiniti tijekom vožnje u automobilu, odnosno ne koriste sigurnosni pojas te uslijed događaja prometne nesreće ''ispadaju'' iz vozila i pogibaju na cesti, a jednako tako niz godina bilježimo smrtno stradale vozače motocikla ili mopeda. 
 
Nadalje tijekom dosadašnjeg razdoblja 2009. godine 171 vozač zadržan je u posebnim prostorijama policije do otrežnjenja, odnosno najduže 12 sati, zbog opravdane bojazni kako će nastaviti s činjenjem prekršaja odnosno nastaviti upravljati vozilom. Osim navedenoga podnijeto je i 189 kaznenih prijava uslijed kršenja odredbi Kaznenog zakona, konkretno kaznenog djela izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera pravnih posljedica osude, odnosno upravljanja vozilom za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom.
 
Policijski službenici PU osječko-baranjske i nadalje nastavljaju sa svim aktivnostima s ciljem smanjenja rizika stradavanja na cestama, ali jednako tako samo mali otkloni u ponašanju svih nas, a koji vode k jednostavnom poštivanju prometne kulture mogu zaštititi mnoge i učiniti da se u značajnoj mjeri smanje one brojevi koji govore o smrti na cestama.
 
                                                               


Stranica