Blic akcije prometne policije

Odjel za sigurnost cestovnog prometa je od polovice mjeseca kolovoza ustrojio posebnu grupu za nadzor cestovnog prometa sačinjenu samo od policijskih službenika-motociklista s područja svih policijskih postaja. U nadzoru prometa korišteno je i vozilo bez policijskih obilježja s prikrivenim policijskim uređajima. Posebno usmjerene akcije trajale su najduže četiri sata.

Budući Policijska uprava osječko-baranjska bilježi povećanje smrtno stradalih osoba na svom području djelovanja nužno je bilo iznaći mjere zaustavljanja ovoga negativnog trenda. Kao odgovor na takvo stanje Odjel za sigurnost cestovnog prometa je od polovice mjeseca kolovoza ustrojio posebnu grupu za nadzor cestovnog prometa sačinjenu samo od policijskih službenika-motociklista s područja svih policijskih postaja. U nadzoru prometa korišteno je i vozilo bez policijskih obilježja s prikrivenim policijskim uređajima. Posebno usmjerene akcije trajale su najduže četiri sata.

Tijekom takvog nadzora poduzete je ukupno 667 prekršaja od kojih izdvajamo: 83 vozača pod utjecajem alkohola, 46 vozača koji su upravljali neregistriranim vozilima ili vozilima kojima je isteklo važenje prometne dozvole, 31 vozač koji je upravljao bez položenog vozačkog ispita, 62 vozača koji nisu koristili zaštitnu kacigu, 190 vozača koji nisu koristili sigurnosni pojas, 10 vozača koji su upravljali pod zabranom, 42 vozača koji su nepropisno koristili mobitel za vrijeme vožnje, te drugi prekršaji. Također je iz prometa isključeno 113 vozača i 41 vozilo.

Budući su u tom vremenskom periodu smrtno stradale dvije osobe nameće se potreba nastavljanja pojačanih mjera sve do uspostavljanja povoljnog stanja. Isto tako ostvarila se puna suradnja i sa susjednim upravama u vidu koordiniranih akcija i zajedničkog djelovanja prema ciljanim dobnim skupinama i kategorijama vozila u određene dane u tjednu. Također je od Ravnateljstva policije zatražena i ispomoć u vidu angažiranja Mobilne jedinice prometne policije na ovom području.

Držimo da će ove mjere, uz apel svim vozačima na dosljedno poštivanje zakonskih propisa, biti dostatne da se ovaj negativni trend zaustavi.


Stranica