Vozači, mi nemamo zračne jastuke!

Slika akcija prometa/ap3.jpg
Odjel za sigurnost cestovnog prometa PU osječko-baranjske osmislio je i na glavnom osječkom trgu je prvi dan školske godine (07. rujna) proveo preventivno-edukativnu akciju pod nazivom „Vozači, mi nemamo zračne jastuke!“. Samom događaju odazvao se veliki broj učenika iz različitih škola, a četiri razreda sudjelovala su i u defileu ulicama u samom središtu grada. Za tu prigodu svaki učenik je od kuće donio dva jastuka koji su uz pomoć učiteljica i ljepljive trake pričvrstili na prsa i leđa, a dva učenika vukla su ispred kolone pokretni transparent  „ Vozači, mi nemamo zračne jastuke - djeca!“.  Uz sigurnu pratnju policijskih vozila, motocikla i dva policijska bicikla djeca su prilikom defilea ulicama grada vidno privukli pažnju i odobravanje građana.

Nadalje, djeci i građanima, na trgu,  predstavljena je i operativna tehnika koju koristi policija u nadzoru cestovnog prometa: semafor sa tipkalima (koji je poslije završene akcije postavljen u informativni izlog prometne policije),  presretač, policijski MTC-i te simulator upravljanja motociklom/mopedom Honda riding trainer RT 17 i displej brzine nabavljeni sredstvima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Također su predstavljena i dva nova edukativno-preventivna plakata „Vozači, izgradite njihovo povjerenje!“ te plakat koji samo vizualno obrađuje temu početka školske godine. Promidžbeni materijali nacionalnog programa, koje su dijelili policijski službenici, izazvali su kod djece veliko oduševljenje i zanimanje.

Identična akcija provest će se tijekom mjeseca rujna u svim većim gradovima na području Policijske uprave osječko-baranjske. No, kako to gotovo uvijek i biva jedan dio vozača, uglavnom mlađe životne dobi, neće se povinovati važećim zakonskim odredbama i upozorenjima policije već će svojim rizičnim ponašanjem ugrožavati i sebe i druge sudionike u prometu. Prema takvim vozačima policija će bezrezervno poduzimati represivne mjere u cilju njihovog discipliniranja i veće zaštite svih sudionika u prometu, poglavito djece. Nositelji ovakvih represivnih aktivnosti, poradi njihove mobilnosti, prvenstveno su policijski službenici - motociklisti.


Stranica