Otpočetka pravilno

Slika slika1.jpg

Odjel za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave osječko-baranjske planirao je i proveo koordiniranu preventivno-edukativnu akciju pod nazivnom Otpočetka pravilno. Cilj akcije je ukazati vozačima mopeda i motocikla na pravilna ponašanja u prometu i korištenje zaštitne opreme, a vozačima drugih motornih vozila na njihovu sve veću brojnost i prisutnost na cestama.

 
Biti vozač motocikla uz sve ljepote koje donosi nesputana vožnja na dva kotača i osjećaja „slobode“ istovremeno znači biti u podređenom položaju u odnosu na druga veća, stabilnija i zaštićenija vozila. Malo i brzo vozilo koje prilikom eksploatacije iziskuje neznatne troškove postaje sve popularnije prijevozno sredstvo za kretanje kroz gradske gužve i usporene prometne tokove. Nedisciplina i samovolja pojedinih vozača mopeda i motocikala u prometu kao i činjenica da ih vozači drugih motornih vozila zanemaruju, čine ih uz pješake i bicikliste najranjivijim kategorijama sudionika u prometu. Kako bi se na ovaj sve prisutniji problem mogao djelotvorno utjecati nužno je sistematski provoditi represivne, a posebice ciljane preventivno-edukativne aktivnosti, kao i uspostaviti optimalno uključivanje i uvezivanje svih subjekata i nadležnih institucija te moto klubova na području cijele policijske uprave.
Upravo rukovodeći se tim spoznajama Odjel za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave osječko-baranjske planirao je i proveo koordiniranu preventivno-edukativnu akciju pod nazivnom Otpočetka pravilno. Cilj akcije je ukazati vozačima mopeda i motocikla na pravilna ponašanja u prometu i korištenje zaštitne opreme, a vozačima drugih motornih vozila na njihovu sve veću brojnost i prisutnost na cestama. Posebno je istaknuto da u prometu uvijek mora vladati strpljenje, razumijevanje i vozačka solidarnost, znači jedno međusobno uvažavanje svih sudionika u prometu uz neizostavno poštivanje prometnih propisa jer je samo to preduvjet za sigurnu i udobnu vožnju.
Budući su na preventivno-edukativnu akciju bili pozvani svi moto klubovi kao i oldtimeri moto klubovi s područja ove PU nužno i opravdano bilo je propisno zatvoriti za promet dio Županijske ulice u Osijeku koja se nalazi u samom središtu grada. Ujedno smo na zatvorenom dijelu ulice prezentirali simulator upravljanja motociklom/mopedom Honda riding trainer RT 17 , službene motocikle, operativnu tehniku koju koristi prometna policija u nadzoru cestovnog prometa, te dijelili promidžbene materijale Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa. Nadalje, u dogovoru sa Odjelom za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije, a za potrebe prezentacije i defilea moto klubova ulicama grada, upućen je i jedan motocikl-presretač Mobilne jedinice prometne policije za koji su mediji, građani i vozači mopeda i motocikala pokazali veliko zanimanje. Također smo postavili ravni bench sa 100 kg utega i razboj te natpis sa sadržajem:
 
Biti dobar vozač jednako je teško…
… kao podići uteg od 100 kg…
..... kao učiniti 10 sklekova na razboju.
Uvjerite se sami.
 
Drugim riječima željeli smo istaknuti da je za sve potreban naporan rad i vježba.
 
Na mjestu provođenja naših aktivnosti prethodno smo uredili i sadržajno osmislili preventivno-edukativni izlog pomoću kojeg ćemo građanima tijekom godine prezentirati novu operativnu tehniku koju koristi policija u nadzoru cestovnog prometa, ukazati na pravilna i sugerirati poželjna ponašanja u prometu te istaknuti bitne obavijesti koje se tiču prometa. Izlog je osmišljen na način da odraslima bude zanimljiv i dopadljiv, a djeci prihvatljiv. Tako smo izradili i u izlog postavili maketu, odnosno prednju vizuru policijskog presretača sa ugrađenim bljeskalicama, dječji policijski bicikli sa tri kotača sa ugrađenim bljeskalicama i sirenom te samo ga dodatno sadržajno upotpunili sa jednom bljeskalicom u obliku suze, koja se inače postavlja na krov vozila. Svi uređaji rade na 12V, a aktivirati ih mogu djeca sa vanjske strane izloga na za to predviđenim tipkalima. Odraslima smo omogućili putem TV-a i DVD-a gledanje realističnih, šok filmova događanja prometnih nesrećama, a postavili smo i svjetleći panel na kojem se nalaze mjesta smrtno stradalih osoba na području policijske uprave osječko-baranjske, te druge bitne obavijesti.
                Uz već navedene moto klubove prezentaciji su se odazvale predsjednice prekršajnih sudova na području policijske uprave osječko-baranjske, istražni suci IC-a Osijek, šef Hrvatskih cesta ispostave Osijek, ravnatelj Uprave za ceste osječko-baranjske županije, voditelj Odsjeka za promet jedinice lokalne samouprave, predstavnik Elektromodulpromet,društvo za projektiranje, izgradnju i održavanje svjetlosne cestovne signalizacije i brojni drugi uzvanici.
 
 


Stranica