"Živim život bez nasilja" i "Manje oružja, manje tragedija" u Feričancima

  • Slika /2023/PREVENCIJA/prevencija u feričancima/IMG-27e30e1ca1f1c2f859f940f5c29976e9-V.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Cilj  je podizanje razine svijesti javnosti o prevenciji svih oblika nasilja

FOTO: PU osječko-baranjska

U Osnovnoj školi „Vladimira Nazora“ u Feričancima u petak su policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske i Policijske postaje Našice, u suradnji sa stručnom službom škole, održali radionicu u sklopu nacionalnih preventivnih projekata „Živim život bez nasilja“ i „Manje oružja, manje tragedija“.
 
Na radionici je bilo prisutno sveukupno oko 130 učenika petih, šestih, sedmih i osmih razreda s kojima su policijski službenici razgovarali o vrstama nasilja, kako prepoznati nasilje te kako na nasilje reagirati, ali i o opasnostima svih vrsta oružja i posljedicama ilegalnog posjedovanja oružja.
 
Posebno je spomenuta tema vršnjačkog nasilja te je zaključeno da se ona evidentira kroz neposredni kontakt vršnjaka, ali je ipak sve učestalije posredno putem drugih sredstava komunikacije i društvenih mreža, a u tome slučaju se zlostavljanje odvija 24 sata.
 
Učenici su kroz aktivno sudjelovanje na nastavi pokazali zainteresiranost, ali i poznavanje temeljnih elemenata nasilja i kako se ponašati u slučaju nasilnog ponašanja prema njima ili njima bliskim osoba.
 
Ipak naglasak je stavljen na bitnost prijavljivanja slučajeva nasilja i drugog neprimjerenog ponašanja starijim osobama u koje djeca i mladi imaju povjerenja, kako bi kao žrtve dobili potrebnu pomoć i podršku, a počinitelj bio spriječen u daljnjem zlostavljanju.
 
Upoznati su i s činjenicama do kojih posljedica može dovesti rukovanje ili doticaj s oružjem, streljivom i minsko eksplozivnim sredstvima te da se dragovoljna predaja nekažnjiva s ciljem da i oni kao djeca pomognu policiji u rješavanju problema ilegalnog oružja prenošenjem informacije da je dragovoljna predaja nekažnjiva.
 
Cilj preventivnih postupanja policije je, između ostaloga, podizanje razine svijesti javnosti o prevenciji svih oblika nasilja, a posebice vršnjačkog nasilja i nasilja u školama, kao i poticanje djece i društva na odgovornu reakciju koja bi dugoročno vodila smanjenju i sprječavanju pojava nasilja.

Stranica