Pješaci, oprezno u prometu

Slika /MUP-ILUSTRACIJE-NOVA GALERIJA/zzGLOBAL/pjesackiprijelaz.jpg

Prometne nesreće u kojima sudjeluju pješaci najčešće su nesreće s najtežim posljedicama.

Unatoč pridržavanju zakonskih propisa kojima je njihovo ponašanje regulirano, pješaci su najranjivija skupina sudionika u prometu. Posebno ranjiva skupina su pješaci starije životne dobi i djeca. Upravo iz tog razloga vozači svih vrsta vozila trebaju obraćati posebnu pažnju na njih.
 
Prometne nesreće u kojima su sudionici pješaci najčešće su i prometne nesreće s najtežim posljedicama.
 
Na području PU osječko – baranjske u deset mjeseci 2019. godine evidentirali smo ukupno 45 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali pješaci. Dva pješaka su poginula, 41 pješak je ozlijeđen (29 lakše, 12 teže).
 
U istom vremenskom razdoblju 2018. godine na području PU osječko – baranjske evidentirali smo 57 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali pješaci. Tri pješaka su poginula, a 54 pješaka su ozlijeđena (33 lakše, 25 teže).
 
Djeca kao sudionici u prometu u svojstvu pješaka ugrožena su kategorija prvenstveno jer su nižeg rasta, što im onemogućuje dobru preglednost prometne situacije, vidno polje im je ograničeno. Zbog nižeg rasta teže su uočljivi ostalim sudionicima u prometu, osobito vozačima. Sposobnost točne procjene brzine kojom se kreću vozila, kao i njegove udaljenosti im je smanjena, a nije im u potpunosti razvijena sposobnost usmjeravanja pozornosti na zbivanja u prometu. Djeca često reagiraju nenadano, impulzivno zato što su zaigrani, a nemaju još u potpunosti razvijen osjećaj za procjenu opasnosti. 
 
Oko 12,20 sati 11. studenog u Sarvašu se dogodila prometna nesreća u kojoj su teže ozlijeđene dvije djevojčice. Prometna nesreća dogodila na pješačkom prijelazu na raskrižju na kojem se prometom upravlja semaforima. Vozačica osobnog automobila nije zaustavila vozilo dok je za njezin smjer bilo upaljeno crveno svjetlo. Vozilom je udarila djevojčice koje su prelazile kolnik dok je na semaforu za pješake bilo upaljeno zeleno svjetlo.
 
Kako bi se izbjegle ovakve i slične nesreće s teškim posljedicama, vozače podsjećamo na obvezu približavanja pješačkom prijelazu takvom brzinom da u svakom trenutku mogu zaustaviti vozilo i propustiti pješake koji stupaju ili su već stupili na pješački prijelaz.
 
Pješacima skrećemo pažnju da prilikom stupanja na pješački prijelaz moraju obratiti pažnju na udaljenost i brzinu vozila koja mu se približavaju, uvjeriti se da su ih vozači uočili (uspostaviti vizualni kontakt s vozačem) te da će se zaustaviti kako bi ih propustili. U uvjetima smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg i drugo) te noću, pješacima savjetujemo da na sebi imaju odjeću svjetlijih tonova, kako bi ih vozači lakše uočili.
 
Kolnik prijeđite oprezno, najkraćim putem, a prilikom prelaska pokušajte ne koristiti uređaje koji Vam mogu omesti pažnju i osluškivanje zvukova iz prometnog okruženja.
 

Stranica