Stručna tribina „Stop stradavanju u prometu – odgovornost zajednice“ u Osijeku

  • Slika /MUP-ILUSTRACIJE-NOVA GALERIJA/Odjel prevencije/2018/TRIBINA/naslov.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Obzirom na predstojeće blagdane i povećani broj sudionika u prometu, samim time i moguće povećanje broja prometnih nesreća, Služba za sigurnost cestovnog prometa i Odjel prevencije ove policijske uprave, zajedno s partnerima, organiziraju niz preventivnih aktivnosti, kako bi se utjecalo na smanjenje broja prometnih nesreća.
Temeljem rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih naroda „Desetljeće akcije za sigurnost cestovnog prometa“, „4. Akcijskog programa za sigurnost cestovnog prometa za razdoblje od 2011. do 2020. godine“ Europske komisije, čiji je cilj smanjiti broj žrtava na cestama te prema smjernicama Moskovske deklaracije iz 2009. godine,  Republika Hrvatska donijela je Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje od 2011. do 2020. godine.

U skladu s Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa, danas, 21. prosinca, s početkom u 11 sati, u prostorijama policijske uprave, PU osječko – baranjska i partneri organizirali su stručnu tribinu „Stop stradavanju u prometu – odgovornost zajednice“.

Tribinu su pratili učenici Strojarsko tehničke škole Osijek i Elektrotehničke i prometne škole Osijek, a obrađene su slijedeće teme: policijski službenik Željko Biloš iz Službe za sigurnost cestovnog prometa PU osječko – baranjske govorio je o „Statističkim pokazateljima 2017. i 2018. godine iz sigurnosti prometa na cestama za PU osječko – baranjsku“; Ivan Hausman iz Odsjeka za promet Grada Osijeka govorio je na temu „Informacija o potencijelno opasnim mjestima na prometnoj mreži Grada Osijeka“; dipl. ing. prometa, profesor  Elektrotehničke i prometne škole Osijek i član Odbora za promet Osječko – baranjske županije Slavko Dulić govorio je na temu „Potencijali zajednice u prevenciji sigurnosti prometa“; izv. prof. dr. sc. Irena Ištoka Otković iz Građevinskog i arhitektonskog fakulteta u Osijeku izlagala je na temu „Vrijeme reakcije djece u prometu“, dok je Goran Latković, voditelj rada s mladima i zaposlenik Gradskog društva Crvenog križa Osijek za suradnju sa školama govorio na temu „Doprinos Hrvatskog Crvenog križa sigurnosti u prometu“.

Učenicima su prikazana i dva edukativna filma: „Dobri i loši primjeri ponašanja u zonama osnovnih škola“ te „Ceste mogu imati tužnu priču“.

Povećati sigurnost i smanjiti stradavanja u prometu moguće je uz zajedničku suradnju svih sudionika, usmjerenu na poboljšanje uvjeta bitnih za sigurnost cestovnog prometa. Također, bitno je i građanima ukazati na važnost poštivanja prometnih propisa i pravilnog ponašanja u prometu, odnosno, prometnu kulturu.


Stranica