„ŠTO JE NA KOCKI“ – predavanje srednjoškolcima

  • Slika /2020/1PREVENCIJA/KOCKA/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policijski službenik održao je predavanje o štetnosti kockanja, klađenja i igara na sreću.

Nacionalni projekt „ZDRAV ZA 5” od školske godine 2011./2012. provodi Policijska uprava osječko-baranjska sa svrhom prevencije ovisnosti o alkoholu, drogama, igrama na sreću te podizanja razine svijesti kod mladih o važnosti usvajanja zdravih životnih navika aktivnim boravkom u očuvanoj prirodi.
 
Cilj projekta je aktivno mijenjanje stavova i štetnih životnih navika, utjecanje na izgradnju stavova o konzumaciji alkohola i psihoaktivnih droga, postizanje više razine znanja i svijesti o štetnosti ovisnosti o igrama na sreću, usvajanje zdravih stilova života, podizanje razine samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja, smanjenje stope ovisničkog ponašanja, nasilja i vandalizma te promocija usvajanja preventivnih navika kod mladih.
 
Policijski službenik Odjela prevencije PU osječko-baranjske 15. i 16. siječnja učenicima trećih razreda gimnazije Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice održao je predavanje pod nazivom „ŠTO JE NA KOCKI“. Predavanjem su učenici dobili spoznaje o štetnosti kockanja, klađenja i igara na sreću.
 
Značajno je porastao broj ovisnika o igrama na sreću, kockanju i klađenju. Razlozi su sljedeći: sve veća dostupnost igara na sreću, uključujući internet, masovnost, kockanje kao prihvatljivo općedruštveno ponašanje te zakonodavna liberalizacija od državnomonopolne prema tržišnoj regulaciji priređivanja igara na sreću. Vidno su eskalirali ponuda, promidžbeni marketing pa time i potražnja igara na sreću (prvenstveno  sportskih kladionica). Ovo je također dovelo i do sve češće sklonosti patološkom kockanju koji je poremećaj nagona i navika koje se kompulzivno i opetovano ponavljaju okupirajući cijelo biće na štetu radnih, materijalnih, obiteljskih, zdravstvenih i etičkih vrijednosti. Patološko kockanje je od 1980. godine uvršteno u Međunarodnu klasifikaciju bolesti.
 
Učenici su iskazali interes za ovu temu te su nakon predavanja postavljali dodatna pitanja.
 
Predavanje „Što je na kocki“ osmišljeno je u suradnji s Danijelom Horak, psihologinjom i stručnom suradnicom Udruge „Ne-ovisnost“ Osijek.
 
Do kraja ove školske godine, a u sklopu prevencije ovisnosti, ovo će predavanje biti održano i u drugim školama na području Osječko-baranjske županije. 

Stranica