SJEĆANJE: Tijekom Domovinskog rata očevidna je ekipa u Osijeku dnevno obavljala i po dvadeset očevida

  • Slika /2024/Žarko Kaić/2..jpg
  • Slika
  • Slika

Načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece je 28. kolovoza 1991. godine izašao na očevid kao kriminalistički tehničar kada je u Brijestu ubijen HRT-ov snimatelj Žarko Kaić

FOTO: PU osječko-baranjska 

Na današnji dan, 28. kolovoza 2019. godine, u Brijestu kraj Osijeka otkriven je spomenik ubijenom snimatelju Hrvatske radio-televizije, Žarku Kaiću, čiji je život ugasio rafal strojnice tzv. Jugoslavenske narodne armije. Spomenik simboličnog naziva „Posljednji kadar“ djelo je arhitekata Bernarde i Davora Silova te akademske umjetnice Božice Dee Matasić.

Sadašnji načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece prije točno 33 godine bio je kriminalistički tehničar. Toga je dana postupao po dojavi da je iz transportera pucano na snimatelja Hrvatske radio-televizije u Brijestu, nedaleko vojnog poligona „C“, gdje se smjestila tzv. Jugoslavenska narodna armija.

Dolaskom do mjesta događaja zbog obavljanja očevida, uočio je transporter koji se još uvijek vrtio na cesti, a kod kojega se već okupio veći broj ljudi. Tom je prilikom na tlu uočio smrtno stradalu žrtvu, dok su njegovog teško ranjenog kolegu odvezla kola Hitne medicinske pomoći u bolnicu.

Nastradala ekipa Hrvatske radiotelevizije bila je na svom novinarskom zadatku i snimala je izlazak tenkova i transportera s poligona ''C''.

Žarko Kaić bio je jedan od hrvatskih novinara koji je rame uz rame s hrvatskih braniteljima svjedočio istinu o agresiji na Republiku Hrvatsku i nažalost nije bio jedini koji je pritom poginuo u Domovinskom ratu. Otišao je dobrovoljno u Domovinski rat kako bi saznao istinu, a pucanj u njega bio je pucanj u istinu. Tada je uloga medija bila ključna, kako bi se cijelom svijetu predstavilo ono što se tada događalo u Hrvatskoj, koja još nije bila međunarodno priznata.

U to vrijeme 1991. godine, za vrijeme Domovinskog rata, veliki dio stanovnika je migriralo iz grada, a mnogi su bili žrtve agresije, ne samo građani Osijeka, već i dragovoljci koji su došli pomoći obraniti Osijek.

Načelnik Ladislav Bece navodi da su očevidne ekipe Policijske uprave osječko-baranjske dnevno imale po dvadeset očevida, a nekada i više. Radilo se o granatiranju grada, oštećenju kuća, smrtnom stradavanju građana. Tada je radilo po osam kriminalističkih tehničara u smijeni i samo su išli s jedne intervencije na drugu. „Mogu reći da je u to vrijeme očevid bilo jako teško i stresno raditi, ali zahvaljujući hrabrim braniteljima, odanom stanovništvu kao i pomoći ostale Hrvatske, Osijek je bio uspješno obranjen, ali s velikim brojem žrtava i gubitaka“, istaknuo je načelnik Bece.

Na temelju kaznene prijave Policijske uprave osječko-baranjske Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je optužnicu protiv 58-godišnjeg počinitelja zbog počinjenja kaznenog djela „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“, počinjenog na štetu Žarka Kaića i njegovog kolege s Hrvatske radio-televizije. Na temelju navedene optužnice počinitelj je u odsutnosti u Republici Hrvatskoj osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, no i dalje je nedostupan tijelima Republike Hrvatske te je za njim raspisana međunarodna potraga.

Stranica