Roditelji oprez: Ne ostavljajte djecu samu u autu!

  • Slika /2022/Ne ostavljajte djecu samu u autu/Ne ostavljajte djecu u autu!-page-002.jpg
  • Slika
  • Slika

Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar izradilo je letak s temom stradavanja djece od dehidracije u vozilu

FOTO: Ilustracija

Dolaskom visokih temperatura povećava se opasnost od mogućnosti dehidracije i stradavanja djece ostavljenih u vozilima s toga upozoravamo roditelje i sve koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice.

U tu svrhu, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, izradilo je letak sa savjetima. Letak sadrži preporuke stručnjaka, a navodi se i kaznena odgovornost roditelja.

NE OSTAVLJAJTE DJECU SAMU U VOZILIMA!

Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete što predstavlja obilježje kaznenog djela Povrede djetetovih prava.

Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina.

Stres, užurbanost života i velik broj svakodnevnih obveza u današnjem dobu najčešći su uzroci zaboravljanja roditelja. Borba s pamćenjem se nerijetko manifestira na način da aktivnosti obavljamo automatski, ne posvećujemo im dovoljno svjesne pažnje, a kasnije se ne možemo sjetiti jesmo li nešto obavili ili nismo (isključili peglu ili štednjak).

Posebnu pažnju potrebno je usmjeriti na djecu, obzirom da se događa sve veći broj nesretnih slučajeva tijekom ljetnih mjeseci, kada roditelji uslijed velikih temperatura i preopterećenosti obvezama ostave djecu samu u vozilu.
 

Stranica