ROADPOL – Dan bez poginulih u prometu

  • Slika /2023/PREVENCIJA/Roadpol/DSC_33621.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske će nastaviti s provođenjem pojačanih preventivno-represivnih aktivnosti s ciljem povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu te smanjenja broja prometnih prekršaja

FOTO: PU osječko-baranjska

U okviru projekta ROADPOL-a – „Dani sigurnosti u prometu“ kao i projekata „Biciklirajmo, biciklističkom“ i „Sigurnost u cestovnom prometu“ policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske danas su u Osijeku od 9 do 11 sati proveli preventivne aktivnosti usmjerene prema vozačima bicikala i osobnih prijevoznih sredstava.

Kako se primjećuje da veliki broj vozača bicikala u uvjetima smanjene vidljivosti danju i noću ne koriste svjetla na biciklu, niti nose reflektirajuće prsluke ili reflektirajuću odjeću, biciklisti su upućeni da su to dužni učiniti kako bi sigurno i pravilno sudjelovali u prometu te su im tijekom provedenih aktivnosti uručeni reflektirajući prsluci i svjetla za bicikle.

Za napomenuti je da je od 1. siječnja 2019. godine do danas na području Policijske uprave osječko-baranjske na prometnicama stradalo 348 vozača bicikala, od kojih je deset vozača smrtno stradalo, 102 vozača zadobila su teške tjelesne ozljede dok je 236 vozača zadobilo lake tjelesne ozljede.

Posljednje izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisale su da su vozači bicikala i osobnih prijevoznih sredstava dolaskom do obilježenog pješačkog prijelaza, dužni sići s bicikla ili osobnog prijevoznog sredstva, provjeriti udaljenost i brzinu kretanja vozila i nakon što se uvjere da na siguran način mogu prijeći kolnik, bicikl ili osobno prijevozno sredstva pregurati preko obilježenog pješačkog prijelaza.

Ovakve preventivne aktivnosti su prilika da se građani upoznaju s aktualnim zakonskim propisima s naglaskom na prevenciju te da razmjenjuju iskustva i dodatno se informiraju o elementima sigurnosti. 

Preventivne aktivnosti u Valpovu, Petrijevcima i Belom Manastiru
U okviru akcije ROADPOLA-a „Dani sigurnosti u prometu“ policijski službenici Policijske postaje Belišće su jučer u vremenu od 10,30 do 11,30 sati u Petrijevcima u suradnji sa Općinom Petrijevci proveli preventivne aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti o sigurnom sudjelovanju u prometu tijekom koje su vozačima dijelili reflektirajuće prsluke.Danas su pak u vremenu od 11 do 11,30 sati u Valpovu u suradnji s Gradom Valpovo, proveli preventivnu akciju usmjerenu na podizanje svijesti o sigurnom sudjelovanju u prometu.

Vozači su od policijskih službenika mogli dobiti informacije o tome kako svojim ponašanjem direktno utjecati na smanjenje broja stradalih osoba i sigurno sudjelovati u prometu.

Policijski službenici Policijske postaje Beli Manastir danas su u suradnji s autoškolom iz Bilja u okviru akcije ROADPOL-a obilježili „Dan bez poginulih u prometu“. U Belom Manastiru su policijski službenici proveli preventive aktivnosti usmjerene prema vozačima osobnih automobila kojom prilikom su ih upoznali sa sadržajem i svrhom provođenja akcije.

Cilj preventivne akcije je upozoriti vozače na posljedice neodgovorne i nesmotrene vožnje kao i obvezu poštivanja zakonskih odredbi  budući da svojim ponašanjem mogu znatno pridonijeti poboljšanju vlastite sigurnosti kao i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske će nastaviti s provođenjem pojačanih preventivno-represivnih aktivnosti s ciljem povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu te smanjenja broja prometnih prekršaja, a naročito prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola, nekorištenja sigurnosnog pojasa kao i nepropisnog korištenja mobitela u vožnji.

Stranica