Putem lažnog linka na prevaru joj je skinut novac s računa

Slika /2023/Euri, novčanik/20230202_090906.jpg
FOTO: Ilustracija

Nepoznati počinitelj je 26. kolovoza 19-godišnjakinji poslao link u kojem se traži potvrda njezinih osobnih podataka, a kako je očekivala paket s jedne Internet stranice, otvorila je navedeni link u koji je upisala svoje osobne podatke i podatke o bankovnom računu. Počinitelj je potom zlorabio njezine bankovne podatke i skinuo joj 620 eura s računa.

Tragamo za nepoznatim počiniteljem.

Pozivamo građane da podatke sa svoje bankovne kartice ne upisuju na sumnjivim stranicama ili aplikacijama, a više o računalnim prijevarama i njihovim oblicima možete pročitati OVDJE
 
Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i slične vrste prijevara. Budite sumnjičavi i ne uplaćujte novac dok niste sigurni u vjerodostojnost osobe s kojom ostvarujete komunikaciju.
 
Informirajte se, budite oprezni, ne poklanjajte povjerenje i osobne podatke bilo kome.

Ukoliko sumnjate na prijevaru, pozivamo građane da svaki takav način komunikacije prijavite policiji.
 
Posjetite stranice Web heroj - Ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba i saznaj kako i na koji način se zaštititi.

Također, CARNET-ov Nacionalni CERT u rad je pustio novi servis CERT iffy koji korisnicima, prije ili prilikom online kupovine, omogućuje provjeru ima li internetska trgovina obilježja lažnog weba. Korištenje servisa je jednostavno, a sve što korisnici trebaju napraviti kako bi provjerili internetsku trgovinu je da na stranici https://iffy.cert.hr upišu ili zalijepe URL adresu trgovine koju žele provjeriti te pritisnuti gumb za provjeru.

Više o samoj usluzi možete pročitati na portalu: https://www.cert.hr/cert-iffy-servis-za-provjeru-internetskih-trgovina/ .

Stranica