Provedene preventivne aktivnost u sklopu kampanje „Manje oružja, manje tragedija“ u Đurđenovcu

  • Slika /2021/Đurđenovac oružje/IMG-4513b35c079d432efec2eb0f23f6cbd2-V.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ovakav način preventivnog policijskog djelovanja kod mještana Đurđenovca izazvao je veliko zanimanje te su od policajaca tražili razne informacije vezano za dragovoljnu predaju oružja

FOTO: PU osječko-baranjska

U utorak, 29. lipnja, u Đurđenovcu, policijski službenik Odjela prevencije, Policijske uprave Osječko-baranjske i kontakt policajci Policijske postaje Našice provodili su preventivnu aktivnost u sklopu kampanje „Manje oružja, manje tragedija“.

U Đurđenovcu su policijski službenici uz policijski preventivni štand komunicirali sa prolaznicima te na taj način preventivno djelovali i pokušali utjecati na razvijanje svijesti o opasnostima od minsko-eksplozivnih sredstava i oružja. Uz razgovor, policajci su mještanima Đurđenovca uručivali prigodne promotivne materijale letke, privjeske, kemijske olovke i slično. 

Ovakav način preventivnog policijskog djelovanja kod mještana Đurđenovca izazvao je veliko zanimanje te su od policajaca tražili razne informacije vezano za dragovoljnu predaju oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.

U Republici Hrvatskoj još uvijek je veliki broj minsko eksplozivnih sredstava i oružja zaostalih iz Domovinskog rata kojima se ugrožava sigurnost svih građana. Isto tako, određeni broj građana nije upoznat s činjenicom da dragovoljno vraćanje oružja i minsko eksplozivnih sredstava nije kažnjivo te je iz tog razloga potrebno kontinuirano osvještavati građane kako bi svi skupa, zajedničkim snagama doprinijeli sigurnosti naših građana s naglaskom na zaštitu djece.

Upravo zbog toga, provodi se kampanja „Manje oružja, manje tragedija“, kojoj je glavni cilj poticanje građana na dragovoljnu predaju oružja. Kampanja se provodi od 2007. godine i usmjerena je na podizanje ukupne svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima. Protekle godine kampanja je modernizirana i to je jedan od načina podizanja svijesti i skretanja pozornosti građanima da još uvijek mogu dragovoljno predati oružje, streljivo i minsko- eksplozivna sredstva koja nezakonito posjeduju.

Sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana, dragovoljna predaja ilegalnog oružja je bez sankcija te se ovom kampanjom želi apelirati na sve građane koji još u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje i eksplozivna sredstva da pozivom na broj 192 ili 112 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija.

Na poziv građana policijski službenici dolaze na vašu kućnu adresu u ne označenom vozilu i preuzimaju minskoeksplozivna sredstva. Napominjemo da građani osobno ne donose minsko eksplozivna sredstva u prostorije policije. Nikada nemojte takve predmete ostavljati bez nadzora ili ih ostavljati u šumi, na poljoprivrednim zemljištima, u kanalima, a posebice ne u blizini dječjih igrališta ili autobusnih stajališta i sličnim mjestima gdje se kreću ili zadržavaju djeca i odrasle osobe.

Isto tako, putem besplatne telefonske linije 0800 88 92 svi građani mogu dobiti informacije vezane za dragovoljnu predaju.
Kampanja svojim moderniziranim i multi modularnim preventivnim alatima želi djelovati na svijest naših građana kako bi shvatili da MANJE ORUŽJA zaista znači i MANJE TRAGEDIJA.

Policijski službenici kroz svoj preventivni rad, razna edukativna predavanja i radionice u koje su uključena djeca i odrasli, učestalo napominju i upozoravaju na opasnosti minsko eksplozivnih sredstava, stoga apeliramo i na roditelje da djeci skrenu pozornost na spomenute opasnosti.

Učinite svoj dom sigurnijim, riješite se nepotrebnih stvari!

Stranica