Provedene aktivnosti preventivnog projekta „Biciklirajmo, biciklističkom“ u Đakovu

  • Slika /2021/Biciklirajmo biciklističkom Đakovo/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Za područje Grada Đakova specifično je da se u većini dijelova Grada nalaze biciklističke trake, a koje su odvojene oznakama na kolniku

FOTO: PU osječko-baranjska

Jučer, 25. travnja, na području Policijske postaje Đakovo, policijski službenici Odjela prevencije, Policijske uprave osječko-baranjske proveli su aktivnosti preventivnog projekta „Biciklirajmo, biciklističkom“.

U cilju poboljšanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu, u kojem često stradavaju i biciklisti kao jedna od najugroženijih skupina sudionika u prometu, biciklisti se dodatno informiraju o nužnosti poznavanja i poštivanja prometnih propisa što direktno pridonosi poboljšanju vlastite, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Za područje Grada Đakova specifično je da se u većini dijelova Grada nalaze biciklističke trake, a koje su odvojene oznakama na kolniku. Tijekom postupanja policijski službenici Odjela prevencije građane su dodatno upućivali na poštivanje oznaka na biciklističkim trakama i prometnim znakovima koji reguliraju kretanje biciklista te im uručivali informativne letke.

Također je korisnicima bicikala skrenuta pozornost da se tijekom vožnje obavezno kreću biciklističkom trakom, budući da bi korištenje kolnika za vožnju biciklom bilo krajnje neodgovorno jer se time umanjuje sigurno kretanje biciklista te povećava mogućnost neželjenih posljedica.

Osim preventivnih aktivnosti u neposrednom kontaktu s biciklistima, Odjel prevencije, Policijske uprave osječko-baranjske provodi i edukativna predavanja o sigurnom i pravilnom kretanju biciklista, najčešće učenicima petih razreda u osnovnim školama na području Osječko-baranjske županije.

Tom prilikom učenike se educira o mjerama prevencije poput nošenja zaštitne opreme - zaštitne kacige, provjere ispravnosti sustava na biciklu koji su neophodni prije polaska za sigurno kretanje u prometu te kako se pravilno kretati kao biciklist, jer su djeca i mladi do 15 godine života prema zadnjim provedenim istraživanjima u Republici Hrvatskoj najugroženija skupina sudionika u prometu.

Budući se uporabom bicikla ne zagađuje zrak i ne stvara buka, svaka vožnja biciklom znači jednu vožnju manje automobilom te tako koristeći bicikl kao način prijevoza, doprinosimo ekološkom očuvanju okoline.
 

Stranica