Provedene akcije pojačanog nadzora u prometu

Slika pprp/ako_pijes_ne_vozi.jpg

OSIJEK - Policijski službenici provodili su akcije pojačanog nadzora u prometu.

Na području čitave Policijske uprave osječko – baranjske policijski službenici proveli su 20. i 21. travnja pojačane mjere u prometu usmjerene na utvrđivanje prisutnosti alkohola u krvi vozača. Tijekom provođenja mjera utvrđeno je ukupno 50 prekršaja, od čega se 30 prekršaja odnosilo na nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi vozača.

S apsolutno najvećom koncentracijom alkohola (1,73 g/kg) zatečen je 27-godišnji vozač osobnog automobila sa područja Našica, koji je do sada dvanaest puta evidentiran kao počinitelj prometnih prekršaja, a ovo mu je ovo drugi put pod utjecajem alkohola. Vozač je zatečen u Ulici Ante Starčevića u Đakovu u 4,45 sati.

Tijekom provođenja pojačanih mjera evidentirana je jedna prometna nesreća u kojoj su dvije osobe lakše ozlijeđene, a u kojoj je kod jednog sudionika utvrđena prisutnost alkohola u krvi od 1,76 g/kg.

Pregled podataka o dobi vozača koji su zatečeni u prekršajima upravljanja vozilom uz prisutnost alkohola u krvi vozača.

 

dob vozača

alkohol

do 18

3

18-24

10

25-30

7

31-40

5

41-50

2

preko 50

3

UKUPNO

30

 

Također, u vremenu od 15. do 21. travnja policijski službenici Postaje prometne policije Osijek pojačano su nadzirali dopuštenu brzinu kretanja motornih vozila. Tijekom provođenja mjera utvrđeno je ukupno 390 prekršaja. Za istaknuti je da je, uz prekršaje vožnje nedozvoljenom brzinom, 26 vozača upravljalo vozilom pod utjecajem alkohola te je evidentirano dvanaest neregistriranih vozila u prometu. U proteklom tjednu evidentirano je i osam prometnih nesreća, što je za dvanaest manje nego u tjednu prije toga. Također, u navedenih osam prometnih nesreća dvije su osobe teže ozlijeđene.

U nadzoru brzine kretanja motornih vozila policijski službenici služili su se uređajima koji nadzor brzine kretanja vozila mogu obavljati u pokretu i stacionarno s foto i video zapisima koji su ugrađeni u obilježena i neobilježena policijska vozila. Nadzorom brzine obuhvaćena je čitava cestovna mreža postajnog područja, a posebno državne ceste broj dva i sedam te Južna i Zapadna obilaznica Grada Osijeka. Nadzor se obavljao i u vrijeme veće gustoće prometa, a noću na brzim gradskim cestama (Vukovarska, Strossmayerova, Svetog L. B. Mandića) te u jutarnjim satima na prilaznim cestama Gradu Osijeku. Nadzor brzine kretanja teretnih vozila čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 t obavljao se putem tahografskih listića i memorijskih kartica iz analognih i digitalnih tahografa. Pojačan nadzor brzine kretanja vozila usklađen je s akcijama Europske unije za 2013. godinu.



Stranica