Preventivni projekt „Suradnja policije i lovnih ureda“

  • Slika /2020/1PREVENCIJA/SURADNJA POLICIJE I LOVNIH UREDA/IMG-75575e1bc01a9d80354071c343f47e37-V.jpg
  • Slika
  • Slika

Policijski službenici stupili su u kontakt s predsjednicima lovačkih društava na području Osječko-baranjske županije kojima su sukladno aktualnom stanju skrenuli pozornost na potrebu pridržavanja mjera zaštite prilikom provođenja aktivnosti u lovištima

FOTO: Ilustracija

Sukladno mjerama zaštite javnog zdravlja i sprječavanja širenja koronavirusa (COVID-19) jedno vrijeme reducirane su aktivnosti lovaca u lovištima, pa tako i odlasci u lov. Smanjenjem broja novozaraženih osoba u RH došlo je i do smanjenja i ublažavanja donesenih mjera te su među ostalim odobrene aktivnosti u lovištima.

U sklopu preventivnog projekta „Suradnja policije i lovnih ureda“ policijski službenici stupili su u kontakt s predsjednicima lovačkih društava na području Osječko-baranjske županije kojima su sukladno aktualnom stanju skrenuli pozornost na potrebu pridržavanja mjera zaštite prilikom provođenja aktivnosti u lovištima.

Lovci koji odlaze u lov moraju se pridržavati mjera socijalnog distanciranja i mjera dezinfekcije, kako zbog COVID-19 virusa tako i zbog suzbijanja Afričke svinjske kuge, kao i drugih protuepidemijskih mjera za sprječavanje širenja bolesti COVID-19 donesenih od strane Stožera civilne zaštite i Zavoda za javno zdravstvo.

Prilikom pojedinačnog lova i provođenja lovnih aktivnosti ne smije se okupljati više osoba od propisanog broja niti dolaziti do međusobnog kontakta lovaca.

Uputa o mjerama zaštite za lovce:

-              upotrebljavati rukavice i maske
-              pridržavati se mjera za suzbijanje ASK uz provođenje dezinfekcije
-              obavljati veterinarski pregled na trihinelozu
-              unutar 24 sata obavezno javljanje Ministarstvu poljoprivrede o obavljenom odstrelu
-              zabrana druženja i okupljanja lovaca više od propisanog broja osoba
-              lovoovlaštenik je dužan voditi evidenciju o svakom boravku u lovištu
-              obavezno prijaviti svaku lešinu uginule divlje svinje
 
OSOBAMA KOJIMA JE IZREČENA MJERA SAMOIZOLACIJE ILI KARANTENE ZBOG ZARAZE ILI SUMNJE U ZARAZU KORONAVISUROM STROGO JE ZABRANJEN ODLAZAK U LOV.
 
Četiri osnovna pravila sigurnog rukovanja vatrenim oružjem: oružjem uvijek postupaj kao da je napunjeno, cijev oružja uvijek treba usmjeriti u sigurnom smjeru, uvijek moraš znati što je meta i što iza mete, prst nikada ne drži na okidaču.

Policijski službenici će i dalje nastaviti suradnju s lovačkim društvima i lovcima te će u dogovoru s organizatorima lova organizirati posjet policijskih službenika. Cilj obilaska i posjećivanja lovačkih društava je kontakt s lovcima i skretanje pažnje na sigurnost u lovu i izbjegavanja tragedija prilikom lova, ali i uz zajedničku suradnju pomoći lovcima u rješavanju problema koji se javljaju u lovištima.

OPREZNOM LOVCU NESREĆA SE MOŽE DOGODITI, A NEOPREZNOM MORA !!
 
 

Stranica