Preventivni projekt "Stop trgovanju ljudima"

  • Slika /2024/Prevencija/Stop trgovanju ljudima/IMG_20240126_143005.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Telefonske linije na kojima je moguće zatražiti pomoć i dobiti sve informacije, odnosno ukazati na slučajeve za koje se sumnja na trgovanje ljudima su 192 - Policija, 0800 7799 - SOS telefon

FOTO: PU osječko-baranjska

Tijekom školske godine 2023./2024. održana su i održavaju se predavanja u srednjim školama na području Osječko-baranjske županije, u okviru lokalnog preventivnog projekta „Stop trgovanju ljudima“.

Budući da se suradnjom i partnerstvom, kroz razvoj i unapređivanje resursa za prevenciju u zajednici i edukacijom može znatno pridonijeti upoznavanju i senzibiliziranju javnosti o problemu trgovanja ljudima, policijski službenici za poslove prevencije, Ureda načelnika, Policijske uprave osječko-baranjske su učenike i učenice srednjih škola kroz edukativna predavanja informirali kako reagirati kod sumnje da se radi o trgovanju ljudima, a to je u slučajevima:
-       primamljivih poslovnih ponuda bez referenci,
-       dobro plaćenih poslova bez prethodnog razgovora o kvalifikacijama, ugovoru,  radnom iskustvu i slično,
-       naglašavanjem žurnosti i odlične zarade prilikom zapošljavanja,
-       nejasnim i nemoguće provjerljivim podacima o "poslodavcu“,
-       velikih obećanja, uslijed kojih mogu biti iskorišteni zbog robovskog rada, prosjačenja, nezakonitog usvajanja djece, sklapanja lažnog ili prisilnog braka, te trgovanja ljudskim organima.
 
Također su informirani da trgovanje ljudima obuhvaća vrbovanje, prijevoz, skrivanje, transport, eksploataciju osobe pri čemu se koristi sila, prijetnja, otmica, prijevara, dok se ovakva vrsta kaznenih djela ostvaruje radi: prisilnog i neregularnog rada, prosjačenja, lažnih usvajanja, lažnih i prisilnih brakova, pornografije, prostitucije i trgovine ljudskim organima.

Telefonske linije na kojima je moguće zatražiti pomoć i dobiti sve informacije, odnosno ukazati na slučajeve za koje se sumnja na trgovanje ljudima su:
192 - Policija
0800 7799 - SOS telefon

Stranica