Preventivne aktivnosti u osnovnim i srednjim školama na području PU osječko-baranjske

  • Slika /2023/PREVENCIJA/scp 2023/IMG_20231102_115701.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policijski službenici učenike su educirali o nužnosti poznavanja i poštivanja prometnih propisa, budući da na taj način direktno pridonose poboljšanju vlastite, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu

FOTO: PU osječko-baranjska

Sukladno preventivnom projektu „Sigurnost u cestovnom prometu“  provedena su edukativna predavanja u osnovnim školama Ernestinovo, Vladimira Nazora iz Čepina, Višnjevac, područnim školama Topoline, Subotički Lug, Ledenik, Niza i Koška te u Prvoj srednjoj školi Beli Manastir i III. Gimnaziji Osijek za učenike trećih i četvrtih razreda - mladi vozači.

Učenike osnovnih škola policijski službenici za poslove prevencije, Policijske uprave osječko-baranjske informirali su da su kao pješaci kada prelaze preko obilježenog pješačkog prijelaza dužni obratiti pažnju na udaljenost i brzinu vozila koja im se približavaju te nakon što se uvjere da to mogu učiniti na siguran način prelaze kolnik. Također su informirani i da je u uvjetima smanjene vidljivosti danju (magla, kiša, oblačno) i noću preporučljivo da na sebi nose odjeću žarkih, svijetlih boja ili s reflektirajućim oznakama kako bi bili vidljiviji drugim sudionicima u prometu. Tijekom predavanja učenici su upoznati kako na pravilan i siguran način prelaze preko pješačkog prijelaza sa i bez semafora, korištenjem podzemnih pješačkih prolaza, kada se kreću kolnikom gdje nema nogostupa, kada se kreću parkirališnim prostorom, kada prelaze preko željezničkih prijelaza s polubranicima ili bez njih.

Vezano za vožnju osobnih prijevoznih sredstava učenici u osnovnim i srednjim  školama su upoznati da ih ne smiju voziti djeca mlađa od 14. godina, da takvim sredstvima smije upravljati samo jedna osoba koja za vrijeme vožnje na glavi mora imati zaštitnu kacigu, da za vrijeme vožnje ne smiju koristiti slušalice u oba ili na oba uha te da u uvjetima smanjene vidljivosti danju i noću kao i biciklisti moraju imati upaljena svjetla i koristiti reflektirajuće prsluke ili reflektirajuću odjeću.

Učenici srednjih škola - mladi vozači dodatno su informirani o „Četiri ubojice“ u prometu - prekršajima koji su najčešći uzroci prometnih nesreća, a to su korištenje mobilnih uređaja tijekom vožnje, ne vezanje sigurnosnim pojasevima, neprilagođena brzina te vožnja pod utjecajem alkohola. Policijski službenici za poslove prevencije učenike su educirali o nužnosti poznavanja i poštivanja prometnih propisa, budući da na taj način direktno pridonose poboljšanju vlastite, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Stranica