Preventivne aktivnosti projekta "Biciklirajmo, biciklističkom" na Festivalu biciklističke rekreacije

  • Slika /2020/BICIKLIRAJMO BICIKLISTIČKOM NA FESTIVALU/IMG-cff7953d8a1670319e2b22d31086c032-V.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U biciklijadama i dječjem poligonu sudjelovao je oko 600  biciklista

FOTO: PU osječko-baranjska

Tijekom 18., 19. i 20. rujna, u organizaciji Športske zajednice Osječko-baranjske županije, a povodom obilježavanja 15. Hrvatskog festivala biciklističke rekreacije, „FEBIRE“ organizirano je savladavanje biciklističkog poligona sa djecom iz dječjeg vrtića Stribor iz Osijeka, te dvije biciklijade od kojih je jedna započela u Osijeku a završila u Zlatnoj Gredi, dok je druga bila rekreativno-turističkog karaktera kretanjem kroz Osijek biciklističkim stazama kojom prilikom su sudionici biciklijade mogli saznati više o povijesti Grada Osijeka ali se i prethodno podsjetiti ili upoznati sa pravilnom i sigurnom vožnjom biciklom.
 
Kako se u Osječko-baranjskoj županiji bicikl koristi sve češće kao prijevozno sredstvo policijski službenici Odjela prevencije, Policijske uprave osječko-baranjske proveli su edukativnu radionicu djeci iz dječjeg vrtića „Stribor“ u sklopu lokalnog preventivnog projekta „Biciklirajmo, biciklističkom“, dok se postavljenim poligonom kojeg su savladavali vrtićarci poboljšavala spretnost vožnje biciklom kako bi sigurnije vozili bicikl.
 
Analizom prometnih nesreća biciklista u Republici Hrvatskoj utvrđeno je da su biciklisti uz pješake, najugroženija skupina sudionika u prometu. Manja visina biciklista i uska frontalna silueta uz neprilagođenu infrastrukturu u mješovitom gradskom prometnom okruženju uzrokuju slabiju vidljivost biciklista, što kao posljedicu ima dodatnu opasnost od ozljeđivanja.
 
Tijekom biciklijade od Osijeka do Zlatne Grede u ostvarenom kontaktu policijskih službenika sa sudionicima su razmijenjena iskustava i stavovi, te su sudionici i dodatno informirani o elementima sigurnosti sa naglaskom na prevenciji.
 
Neposrednim nadzorom sudionika u prometu i praćenjem događaja u kojima sudjeluju vozači bicikala uočena je učestalost protupropisnog ponašanja biciklista u prometu na način da se koriste prometnim površinama koje nisu namijenjene njihovoj kategoriji vozila, odnosno voze bicikl po nogostupu kao i u zabranjenom smjeru, čime ometaju i ugrožavaju promet pješaka i drugih sudionika u prometu. Također je uočeno kako voze pješačkim prijelazima ugrožavajući vlastitu sigurnost jer prethodno ne provjeravaju je li vozač vozila u mogućnosti pravovremeno zaustaviti vozilo. Stoga su prije polaska turističko-rekreativne biciklijade kroz Osijek sudionici educirani u cilju poboljšanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu, budući da svojim poznavanjem i poštivanjem propisa te sigurnim kretanjem mogu znatno pridonijeti poboljšanju vlastite, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu.
 
U obje biciklijade je uočeno da bicikle u Osječko-baranjskoj županiji koriste različite populacije od predškolskog uzrasta do osoba starije životne dobi. U biciklijadama i dječjem poligonu je sudjelovao oko 600 biciklista.
 

Stranica