Prevencija obilježila Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije

  • Slika /2024/Prevencija/Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije/IMG_7218 (1).jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policijski službenici Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije obilježili su na način da su kroz preventivne projekte „Budi navijač, a ne razbijač“ i „Zajedno protiv govora mržnje“, educirali učenike i učitelje osnovnih škola na području Osječko-baranjske županije 

FOTO: PU osječko-baranjska

Opća skupština UN-a 1979. godine proglasila je 21. ožujka Međunarodnim danom eliminacije rasne diskriminacije, a obilježava se u sjećanje na dan kada je u Južnoj Africi 1960. godine ubijeno 69 prosvjednika protiv rasnog razdvajanja stanovništva.

U Općoj deklaraciji o ljudskim pravima  postavljen je temelj današnjeg sustava zaštite ljudskih prava. Opća deklaracija  proglašava: „Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima“ te navodi da svi imaju prava i slobode, bez razlike po bilo kojoj osnovi, bez obzira na rasu i boje kože.

I danas, rasizam i rasna diskriminacija i dalje su problem u cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj.  U porastu je ksenofobija i s njom povezana netolerancija, a meta stereotipa, stigmatizacije i diskriminacije su migranti i izbjeglice, osobe afričkog podrijetla, Romi te nacionalne, etničke, jezične i  vjerske manjine.

Govor mržnje odnosno javno poticanje na nasilje i mržnju, lako se može preliti i u fizičko nasilje.

U RH je rasna ili etnička diskriminacija zabranjena Ustavom, pravom EU-a, međunarodnim pravom, te hrvatskim zakonima, Zakonom o suzbijanju diskriminacije,  Kaznenim zakonom, Prekršajnim zakonom i drugima.

Preduvjet učinkovitog suzbijanja rasne ili etničke diskriminacije je  osvještavanje i edukacija o ljudskim pravima i jednakosti svih osoba, javna osuda rasizma te  sankcioniranje počinitelja u slučajevima govora mržnje i zločina iz mržnje.

Policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije obilježili su na način da su kroz lokalni preventivni projekt „Budi navijač, a ne razbijač“ i nacionalni preventivni projekt „Zajedno protiv govora mržnje“, educirali učenike i učitelje osnovnih škola na području Osječko-baranjske županije kako bi potaknuli djecu, mlade i odrasle da razvijaju kulturu komunikacije u svakodnevnom životu pa tako i na sportskim događanjima, da budu tolerantni i prihvaćaju različitosti bez obzira na rasu, etničku pripadnost, boju kože, spol, jezik, vjeru, političko ili drugo uvjerenje, nacionalno ili socijalno podrijetlo, imovinsko stanje, članstvo u sindikatu, društveni položaj, bračni ili obiteljski status, dob, zdravstveno stanje, invalidnost, genetsko nasljeđe, rodni identitet, izražavanje i spolnu orijentaciju.

Stranica