Prevencija na biciklijadi Filozofskog fakulteta u Osijeku

  • Slika /2024/biciklijada FFOS/IMG_20240428_090625.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Da bi se tijekom vožnje biciklom izbjegle neželjene posljedice, policijski službenici su sudionike biciklijade uputili da posebnu pozornost usmjere prelazak preko obilježenog pješačkog prijelaza

FOTO: Ilustracija

Na dionici Osijek - Kopački rit 28. travnja održana je biciklijada Filozofskog fakulteta u Osijeku, u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati“ na kojoj su sudjelovali i policijski službenici za prevenciju Policijske uprava osječko-baranjske kroz provedbu  preventivnih aktivnosti lokalnog preventivnog projekta „Biciklirajmo, biciklističkom“.
 
Biciklijadu je organizirao Filozofski fakultet u Osijeku, Klub studenata informacijskih znanosti „Libros“ i Klub studenata psihologije „Psihos“ u suradnji s Poliklinikom SUVAG Osijek, Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek, Društvom knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema te osječkim ogrankom Hrvatskog čitateljskog društva.
 
Da bi se tijekom vožnje biciklom izbjegle neželjene posljedice, policijski službenici su sudionike biciklijade uputili da posebnu pozornost usmjere prelazak preko obilježenog pješačkog prijelaza, kada su se prije stupanja na kolnik dužni su obratiti pažnju na udaljenost i brzinu kretanja vozila, kako bi na siguran način mogli prijeći preko pješačkog prijelaza, gurajući bicikl. Dodatno su informirani i da su se, kada se kreću u skupinama (dvoje ili više vozača bicikala odnosno osobnih prijevoznih sredstava), dužni kretati jedan iza drugoga bez obzira kreću li se biciklističkom stazom ili kolnikom.
 
Kako osim vozača bicikala sve više u prometu sudjeluju i vozači osobnih prijevoznih sredstava, a koje često koriste upravo studenti, informirani su o zakonskoj regulativi da pravila o prelasku preko obilježenog pješačkog prijelaza vrijede jednako kao i za vozače bicikala. Također su informirani da su i vozači bicikala i osobnih prijevoznih sredstava u uvjetima smanjene vidljivosti danju (kiša, magla) i noću obavezni nositi reflektirajući prsluk ili reflektirajuću odjeću te imati upaljena oba svjetla, prednje bijelo i zadnje crveno. Posebno je skrenuta pozornost na korištenje zaštitne kacige gdje pravila za vozače bicikala kaže da ih moraju nositi djeca do 16. godine života, dok ih vozači osobnih prijevoznih sredstava moraju nositi svi vozači koji su stariji od 14. godina kojima je i dozvoljeno upravljanje tim sredstvima.
 
Na ovoj biciklijadi se mogla pokazati i spretnost kretanjem biciklom. Na dionici u dužini od 4 metra, trebalo je u što dužem vremenu prijeći tim putem upravljajući biciklom, bez spuštanja nogu na tlo.

Stranica