Prevaren putem Interneta

Slika /MUP-ILUSTRACIJE-NOVA GALERIJA/zzGLOBAL/Racunalna prijevara.png

Tragamo za nepoznatim počiniteljem

FOTO: Ilustracija

Nepoznati počinitelj je 5. ožujka stupio u kontakt s 55-godišnjakom, kojeg je lažnim prikazivanjem činjenica oko ulaganja doveo u zabludu zbog čega je on na svoj mobitel instalirao aplikaciju i podigao limit za uplate.
 
Pedesetpetogodišnjaku je na aplikaciju Internet bankarstva jučer došla obavijest o rati kredita, a kada je otišao u banku rečeno mu je da je kredit u iznosu 8.200 eura podignut 5. ožujka te da je s njegovog računa isplaćen iznos veći od 6.600 eura.
 
Tragamo za nepoznatim počiniteljem.
 
Pozivamo građane da podatke sa svoje bankovne kartice ne upisuju na sumnjivim stranicama ili aplikacijama, a više o računalnim prijevarama i njihovim oblicima možete pročitati OVDJE.
 
Također, CARNET-ov Nacionalni CERT u rad je pustio novi servis CERT iffy koji korisnicima, prije ili prilikom online kupovine, omogućuje provjeru ima li internetska trgovina obilježja lažnog weba. Korištenje servisa je jednostavno, a sve što korisnici trebaju napraviti kako bi provjerili internetsku trgovinu je da na stranici https://iffy.cert.hr upišu ili zalijepe URL adresu trgovine koju žele provjeriti te pritisnuti gumb za provjeru.
 
Više o samoj usluzi možete pročitati na portalu: https://www.cert.hr/cert-iffy-servis-za-provjeru-internetskih-trgovina/ .

Stranica