Preporuke međunarodnih organizacija o samozaštitnom ponašanju u prevenciji obolijevanja od bolesti COVID-19

  • Slika /2020/1PREVENCIJA/Biciklisti-covid 19/IMG_20191019_133245_026.jpg
  • Slika

Područje Osječko-baranjske županije je poznato kao regionalna cikloturistička destinacija te je izuzetno posjećena kao sportska i rekreacijska destinacija

Područje Osječko-baranjske županije je poznato kao regionalna cikloturistička destinacija te je pored lokalnog stanovništva izuzetno posjećena kao sportska i rekreacijska destinacija. Lokalni biciklisti na području Grada Osijeka i šire često bicikl koriste kao svakodnevno prijevozno sredstvo za odlazak na posao, zabavu, relaksaciju i slično bez obzira na životnu dob, što je posebno naglašeno s reduciranim javnim prijevozom.

Iako su na snazi mjere Nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite vezano za COVID 19, na prometnicama je uočen sve veći broj građana koji se koriste biciklom.

Policijska uprava ovom prilikom želi skrenuti pozornost na preporuke međunarodnih organizacija o samozaštitnom ponašanju u prevenciji obolijevanja od bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2. Prema istraživanjima znanstvenika Sveučilišta u Leuvenu i Eindhovenu vezano za potencijalnu opasnost obolijevanja od bolesti COVID 19, došlo se do saznanja da osoba koja je u pokretu kreira takozvani zračni oblak te na takav način postaje potencijalni prijenosnik virusa u okolinu. Osoba koja se kreće iza osobe u pokretu ili se mimoilazi s osobom koja je u pokretu nalazi se u zračnom oblaku te sebe dovodi u opasnost od inficiranja navedenim virusom.

Slijedom navedenog želimo upoznati bicikliste da prije nego neku osobu žele preteći održavaju što veći razmak od te osobe, kako bi se izbjegao ulazak u njezin kapljični oblak.

Kada vozimo bicikl i pri tome izdišemo zrak, izbacuju se kapljice veličine mikrometra koje su nevidljive. U slučaju da ste blizu osobe te kapljice vam padaju na lice, te je tako moguće prenošenje virusa pod uvjetom da je ta osoba inficirana. Znanstvenici su zaključili da tijekom vožnje biciklom nije dovoljna udaljenost za zaštitu od virusa SARS-CoV-2 od 1,5 metra već preporučuju udaljenost od najmanje 10 metara ako sporije vozite bicikl te najmanje 20 metara kada vozite bicikl većom brzinom i krećete se u istom smjeru.

Odjel prevencije Policijske uprave osječko-baranjske upozorava bicikliste da i nadalje tijekom vožnje poštuju važeće zakonske propise, da vode računa o svim sudionicima u prometu, jer iako je smanjen broj sudionika u prometu, zbog nepažnje uvijek postoji opasnost od prometnih nezgoda.

Također upozoravamo bicikliste, da s obzirom na trenutno važeće mjere vezano za pandemiju COVID 19, da tijekom vožnje biciklom poštuju naprijed navedene upute i time povećaju stupanj osobne sigurnosti i sigurnosti ostalih građana.
 

Stranica