Požar na obiteljskoj kući

Slika /MUP-ILUSTRACIJE-NOVA GALERIJA/zzGLOBAL/Vatrogasci_02.JPG

U požaru nije bilo ozlijeđenih osoba  

FOTO: Ilustracija

Jučer, 1. ožujka, oko 15 sati, u Ledeniku, na obiteljskoj kući uslijed dotrajalosti i puknuća dimnjaka došlo je do zapaljenja krova te se požar proširio na prostorije kotlovnice i pomoćne prostorije koje su u potpunosti izgorjele.

Požar su ugasili djelatnici Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Našice i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Koška. U požaru nije bilo ozlijeđenih osoba.

Vlasniku 60-godišnjem hrvatskom državljaninu nastala je materijalna šteta oko 60 000 kuna.

Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće o događaju.

Savjet građanima kako spriječiti nastanak požara

Čišćenje i održavanje dimnjaka zakonska je obveza stanara, odnosno brigu o ispravnosti i redovitom održavanju uređaja za loženje i dimnjaka trebaju voditi vlasnici ili korisnici kuća, zgrada, stanova i poslovnih prostora. Budući je sigurnost građana na prvom mjestu, jedino odgovornim ponašanjem i pravovremenom brigom o dimnjacima može se spriječiti potencijalno neželjene posljedice.

Neredovito održavanje dimnjaka može povećati rizik od izbijanja požara te protok štetnih plinova i upravo zato stanarima skrećemo pažnju da na vrijeme poduzmu potrebne mjere kako bi zaštitili sebe i svoju obitelj, ali i stečenu imovinu.

Osim što se redovitim održavanjem mogu izbjeći situacije koje nerijetko rezultiraju s teškim posljedicama, odgovornim ponašanjem umanjit će se i računi za energiju te smanjiti štetan utjecaj na okoliš.

Redoviti pregled uključuje vizualni pregled, u kojeg je uključeno utvrđivanje položaja i veličine pukotina te drugih oštećenja bitnih za očuvanje tehničkih svojstva dimnjaka, potom tlačnu probu u slučaju sumnje te usklađenost uređaja za loženje i dimnjaka. Pregled dimnjaka provodi se i prije prve uporabe uređaja za loženje, odnosno prije ponovne uporabe ako dimnjak nije bio u uporabi dulje od godinu dana te se isti obvezno čisti primjereno vrsti dimnjaka (mehanički i/ili na drugi način).

Izvanredni pregled dimnjaka provodi se prije svake promjene uređaja za loženje ili promjene goriva, nakon svakog izvanrednog događaja koji može utjecati na tehnička svojstva dimnjaka ili izaziva sumnju u uporabljivost dimnjaka. 
 

Stranica