Potrošimo nekoliko sekundi dnevno na zaštitu svoga bicikla, kako se ne bi pitali GDJE JE MOJ BICIKL????

  • Slika /2020/1PREVENCIJA/biciklirajmo biciklističkom/zaštiti bicikli od krađe 2020 000001.jpg
  • Slika

Poštujte prometne propise i koristite zaštitnu opremu 

FOTO: Ilustracija


Kako se uporabom bicikla ne zagađuje zrak i ne stvara buka, svaka vožnja biciklom znači jednu vožnju manje automobilom. Koristeći bicikl kao način prijevoza, doprinosi se ekološkom očuvanju okoline. Osim toga, vožnjom bicikla se nadomješta dnevna potreba tijela za fizičkom aktivnošću.

Budući da je u Gradu Osijeku u češćem broju slučajeva, nogostup podijeljen žutom linijom, dijele ga pješaci i biciklisti i u takvim okolnostima biciklisti su dužni voziti bicikl prosječnom brzinom hoda i ne ometati pješake. Istovremeno, od pješaka se očekuje visok prag tolerancije i razumijevanje situacije u kojoj biciklisti nemaju prometni prostor s isključivim pravima.

Policijska uprava osječko-baranjska kontinuirano provodi preventivne aktivnosti, koje su usmjerene na informiranje i edukaciju građana o aktualnim zakonskim propisima koji reguliraju status biciklista i pješaka u prometu, a sve u cilju reduciranja broja stradavanja kao i sveukupnog broja prekršaja i kaznenih djela iz domene sigurnosti prometa na cestama.

Osim navedenog policijski službenici su neposrednim nadzorom sudionika u prometu i praćenjem događanja u kojima sudjeluju vozači bicikla uočili učestalost protupropisnog ponašanja biciklista u prometu kako isti koriste za promet svojih vozila prometne površine koje nisu namijenjene toj kategoriji vozila, odnosno voze bicikl po nogostupu kao i u zabranjenom smjeru, čime ometaju i ugrožavaju promet pješaka i drugih sudionika u prometu, te voze pješačkim prijelazima (zebra) ugrožavajući vlastitu sigurnost jer prethodno ne provjeravaju može li vozač vozila pravovremeno zaustaviti vozilo.

U cilju poboljšanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu, u kojem često stradavaju pješaci i biciklisti kao najugroženiji sudionici u prometu, biciklisti i pješaci mogu znatno pridonijeti poboljšanju vlastite, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu kroz poznavanje i poštivanje prometnih propisa. Posebice najmlađi sudionici trebaju biti educirani o sudjelovanju u prometu, pa i njihovi roditelji trebaju preuzeti odgovornost za njihovu sigurnost i poznavanje elementarnih prometnih propisa. Biciklisti trebaju obratiti pozornost da se tijekom vožnje biciklističkom stazom kreću jedan iz drugoga, da na glavi imaju zaštitnu kacigu, da dolaskom do pješačkog prijelaza a gdje nema biciklističkog prijelaza, odnosno završava biciklistička staza, moraju sići sa bicikla i isti pregurati a ne voziti.

Važnije zakonske odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama:
Slikovni rezultat za USKLIČNIK SIMBOLČl. 101. Od prvog sumraka (noću) i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno prednje svjetlo bijele boje i jedno stražnje svjetlo crvene boje.
Slikovni rezultat za USKLIČNIK SIMBOLČl. 112. Vozači bicikla su dužni kretati se biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, potrebno je kretati se što bliže desnom rubu kolnika. Ako se  dva ili više vozača bicikala kreću u skupini, dužni su se kretati jedan iza drugog.
Slikovni rezultat za USKLIČNIK SIMBOLČl. 113. Vozači ne smiju umanjivati stabilnost bicikla i ne smiju ometati druge sudionike u prometu, osobito se ne smije skidati istovremeno obje ruke s upravljača i pridržavati se za drugo vozilo. Prilikom kretanja kolnikom na svakoj cesti, noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biciklist mora biti označen reflektirajućim prslukom ili drugom reflektirajućom oznakom.
Slikovni rezultat za USKLIČNIK SIMBOLČl. 114. Biciklisti mlađi od 16 godina moraju za vrijeme vožnje na cesti na glavi nositi zaštitnu   kacigu.
Slikovni rezultat za USKLIČNIK SIMBOLČl. 161. Vozač bicikla stariji od 18 godina može na biciklu prevoziti:
1. osobe starije od 8 godina ako se na biciklu nalaze posebna sjedala ili pedale
2. dijete do 8 godina starosti, ako je na biciklu posebno sjedalo i ako dijete na glavi nosi propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu.
Slikovni rezultat za USKLIČNIK SIMBOLČl. 196.3 Biciklist za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel
Slikovni rezultat za USKLIČNIK SIMBOLČl. 215. Biciklom na cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14
      godina
 Čl. 199.10 Kažnjivo je ako vozač bicikla u prometu sudjeluje ako u krvi ima koncentraciju alkohola iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka ili ako je pod utjecajem droga ili lijekova.
 
Budući da se bicikli dolaskom toplijeg vremena sve češće koriste, želimo upozoriti građane, vlasnike bicikala na potrebu i nužnost korištenja sigurnosnih elemenata koji sprječavaju krađu bicikala.

Potrošimo nekoliko sekundi dnevno na zaštitu svoga bicikla, kako se ne bi pitali GDJE JE MOJ BICIKL????
 

 

Stranica