Policijski službenici Odjela prevencije sudjelovali u biciklijadi „Biciklom do spomenika“ u organizaciji Grada Belišća

  • Slika /2020/1PREVENCIJA/Belišće-biciklijada/IMG_3254.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Cilj ove preventivne aktivnosti je smanjenja broja stradalih biciklista u prometu     

FOTO: PU osječko-baranjska

U organizaciji Grada Belišća, dana 5. kolovoza obilježen je Dan pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, gdje su u biciklijadi „Biciklom do spomenika“ sudjelovali i policijski službenici Odjela prevencije, Policijske uprave osječko-baranjske.

Zemljopisni položaj Osječko-baranjske županije je izuzetno povoljan za razvoj biciklizma kao sporta i rekreacije, dok je populacija koja se koristi biciklom kao prijevoznim sredstvom vrlo široka od predškolskog uzrasta do osoba starije životne dobi.

Policijski službenici Odjela prevencije provode aktivnosti u okviru lokalnog preventivnog projekta „Biciklirajmo, biciklističkom“ te su i na ovoj biciklijadi sudionike informirali o prometnim propisima s posebnom napomenom na sigurnosne elemente, o potrebi podizanja razine svijesti i posljedicama neodgovorne i nesmotrene vožnje.

Cilj ove preventivne aktivnosti je smanjenja broja stradalih biciklista u prometu koji su uz pješake najugroženija skupina sudionika u prometu.  

Kako bi svi ljubitelji vožnje biciklom izbjegli neželjene posljedice, vrlo je važno posebnu pozornost usmjeriti na mjere prevencije, poput nošenja zaštitne opreme i edukaciju sudionika u prometu, posebice djece i mladih.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama svojim odredbama regulira vožnju biciklom na kolniku, ubrajajući i bicikl u prometna sredstva. Ako prometnica ima biciklističku stazu ili traku, korištenje kolnika za vožnju biciklom krajnje je neodgovorno i podliježe intervencijama policijskih službenika.

Tijekom ostvarenih kontakata s biciklistima policijski službenici su podijelili informativne letke i edukativne materijale koji ukazuju na sigurno prometovanje biciklista. Biciklisti svojim ponašanjem mogu znatno pridonijeti poboljšanju vlastite sigurnosti kao i sigurnosti drugih sudionika u prometu kroz poznavanje i poštivanje prometnih propisa.

Najčešće pogreške biciklista su vožnja bicikla bez potrebne rasvjete, vožnja uz korištenje mobitela te vožnja biciklista u grupi jednih pored drugih. Na takav način biciklisti direktno ugrožavaju vlastitu sigurnost kao i sigurnost drugih sudionika u prometu.

Uloga policije nije kažnjavanje već upozoravanje i edukacija svih sudionika u prometu  kako bi ceste učinili što sigurnije, a putovanje što ugodnije.

U biciklijadi je sudjelovalo oko 60 biciklista.

 

Stranica