Policijski službenici najavili preventivnu akciju „Poštujte naše znakove“

  • Slika /2019/POSTUJTENASEZNAKOVEPRESICA0509/IMG_2849.JPG
  • Slika
  • Slika

U Policijskoj upravi osječko-baranjskoj održana konferencija za medije povodom početka školske godine.

Povodom početka školske godine i provođenja preventivnu akciju „Poštujte naše znakove“ Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske u Policijskoj upravi osječko – baranjskoj održana je konferencija za medije.
 
Na konferenciji su sudjelovali: voditelj Odjela prevencije PU osječko-baranjske, Ivan Pakšić, načelnik Postaje prometne policije Osijek, Josip Perak, voditelj Područnog ureda civilne zaštite Osijek, Grgec Zvonko.
 
Voditelj Područnog ureda civilne zaštite Osijek, Grgec Zvonko naveo je da su primarni interesi djelovanja Civilne zaštite sigurnost i zaštita, kako odraslih tako i djece. Iz tog razloga, kroz pozivom na broj Centra 112, u slučajevima nesreća i ugroza, mogu se zatražiti intervencije i uključivanje hitnih službi.
 
Voditelj prevencije Policijske uprave osječko-baranjske, Ivan Pakšić, istaknuo je kako će u cilju zaštite djece i mladih tijekom mjeseca rujna Policijska uprava osječko-baranjska intenzivirati preventivne i represivne aktivnosti na području odgojno-obrazovnih institucija kao i drugih lokacija na kojima se okupljaju mladi. 
 
Nastavio je kako će se interdisciplinarnim pristupom i koordiniranim aktivnostima raznih službi utjecati na svijest građana o potrebi veće pozornosti prema školskoj populaciji. Mladi na putu u školu i iz škole dolaze u neposredni kontakt sa rizičnim ponašanjima koja mogu dovesti do društveno neprihvatljivih ponašanja u obliku kršenja različitih pravnih propisa. Preventivne aktivnosti će biti planirane na lokalnoj razini prema potrebama lokalne sredine.
 
Ovom prilikom skrećemo pozornost roditeljima na potrebu dodatne informiranosti o tome kojim putem, s kime i na koji način njihovo dijete putuje i gdje boravi prilikom odlaska ili dolaska iz škole, ugostiteljima da ne poslužuju alkoholna pića osobama mlađim od 18 godina, trgovcima da ne prodaju alkoholna pića i duhanske proizvode osobama mlađim od 18 godina te vlasnicima i voditeljima objekata koji nude igre na sreću da onemoguće uplate osobama mlađim od 18 godina.         
 
Načelnik Postaje prometne policije Perak iznio je ciljeve provođenja preventivno-represivnih aktivnosti koje su usmjerene na zaštitu djece u prometu i sprečavanje ugrožavanje njihovih života, osobito u prvim danima samostalnog sudjelovanja u prometu.
 
Prezentirao je konkretne aktivnosti koje su policijski službenici poduzeli tijekom ljetnih mjeseci. Konkretno se osvrće na obnovu horizontalne i vertikalne signalizacije u školama. U narednom periodu Postaja prometne policije Osijek provodit će preventivno-represivna postupanja u zonama osnovnih škola i suradnju sa školskim prometnim jedinicama. Temeljni zadaci koji će se provoditi u suradnji sa  školskim prometnim jedinicama biti će osiguravanje sigurnog prijelaza djece preko kolnika.
 
 Voditelj službe za sigurnost cestovnog prometa Berislav Horvatić dotaknuo se događaja od 04. rujna kada je uhićen vozač koji je u alkoholiziranom stanju udario u parkirani automobil udaljio se sa mjesta prometne nesreće na jasan zahtjev policije odbio zaustaviti vozilo, prošao kroz crveno svjetlo, te istaknuo kako će vozač, ne samo biti kažnjen novčano, nego će mu i vozačka dozvola biti trajno oduzeta te, ukoliko bude htio u budućnosti upravljati osobnim automobilom, morati će ponavljati vozački ispit.
  
Tijekom protekle školske godine 2018./2019. u prometu je ukupno stradalo 18 djece u dobi od 6 do 14 godina. Najveći broj djece stradao je u osobnim automobilima. Stoga apeliram roditelje da za vrijeme vožnje djeca u automobilima moraju sjediti na propisan način kako bi se broj stradale djece u narednoj školskoj godini smanjio, istakao je Horvatić.

Stranica