Policijski službenici na biciklijadi u Bizovcu

  • Slika /2024/Prevencija/bic bic/biciklijada u Bizovcu/IMG_20240721_093648.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Sudionici biciklijade upoznati su da nije dozvoljena vožnja bez ruku osim u slučajevima kada se daju znakovi rukama drugim sudionicima u prometu

FOTO: PU osječko-baranjska

U okviru obilježavanja Svjetskog dana biciklista jučer su policijski službenici za poslove prevencije Ureda načelnika Policijske uprave osječko-baranjske sudjelovali su sukladno lokalnim preventivnim projektima „Biciklirajmo, biciklističkom“ i „Sigurnost u cestovnom prometu“ na 5. biciklijadi ''8 sela bizovačkog kraja'' i 4. dječjoj biciklijadi ulicama Bizovca.
 
Prije početka biciklijade policijski službenici za poslove prevencije su sudionike upoznali na koji način će se sigurnije kretati biciklom, na način da izvrše provjeru ispravnosti svjetala i kočnica na biciklu i zvona.
 
Odraslim sudionicima biciklijade je skrenuta pozornost na sudjelovanje u prometu kako u svojstvu vozača bicikla tako i kao vozača osobnih prijevoznih sredstava za koje odredbe Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje da su prije stupanja na kolnik, a kada se kreću preko obilježenog pješačkog prijelaza, dužni sići s bicikla ili osobnog prijevoznog sredstava, obratiti pažnju na udaljenost i brzinu vozila koja im se približavaju te gurati bicikl ili osobno prijevozno sredstvo nakon što se uvjere da to mogu učiniti na siguran način. Jednako pravilo vezano za provjeru da se može na siguran način prijeći preko kolnika vrijedi i za prelazak preko obilježenog biciklističkog prijelaza, osim što je tada dozvoljena vožnja bicikla ili osobnog prijevoznog sredstva.
 
Kako bi se tijekom vožnje biciklom izbjegle neželjene posljedice, policijski službenici su sudionike biciklijade uputili da posebnu pozornost usmjere na mjere prevencije poput nošenja zaštitne opreme - kacige posebno kod mladih i djece do 16. godine života, kao i vozači osobnih prijevoznih sredstava za sve vozače koji su stariji od 14. godina, korištenje reflektirajućeg prsluka u slučaju smanjenje vidljivosti danju i noću, kao i upaljena svjetla za vrijeme vožnje u takovim uvjetima.
 
Mladi biciklisti su prije biciklijade informirani osim mjera prevencije nošenja zaštitne kacige, o važnosti sudjelovanja u prometu s biciklom na površinama koje su namijenjene za bicikliste. Upoznati su da se tijekom vožnje pomoćnih pješačkih sredstava (romobilima koji pokreću vlastitom snagom, rolama, koturljkama, skejtovima) propisno kreću pješačkom stazom brzinom čovjekovog hoda, jer time pridonose povećanju vlastite sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika.
 
Svi sudionici biciklijade su upoznati da nije dozvoljena vožnja bez ruku osim u slučajevima kada se daju znakovi rukama drugim sudionicima u prometu, također nije dozvoljeno korištenje mobitela ili slušalica na oba uha ili u oba uha, ovisno o vrsti slušalica, kao niti vožnja više osoba na biciklu koji ima jedno sjedalo, jedan upravljač i jedan pogon za pokretanje, osim u slučaju kada odrasli voze djecu u propisanim sjedalicama i koja za vrijeme vožnje imaju pravilno pričvršćenu zaštitnu kacigu.
 
Da ljubav prema vožnji biciklom ne poznaje dobne granice, pokazuje nam i sudionica ove biciklijade 78-godišnja baka Julijana, koja redovno sudjeluje na biciklijadama na području Osječko-baranjske županije.
 

Stranica