Policijski službenici educirali o nužnosti poznavanja i poštivanja prometnih propisa

  • Slika /2024/Prevencija/web/IMG_20240715_093751.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Naglasak za sudjelovanje u prometu s biciklima i osobnim prijevoznim sredstvima je stavljen na mjere prevencije nošenja reflektirajućih prsluka i korištenja svjetala na biciklima

FOTO: PU osječko-baranjska

Sukladno lokalnim preventivnim projektima „Biciklirajmo biciklističkom“ i „Sigurnost u cestovnom prometu“ te kampanji Web heroj jučer je provedena edukacija i informiranje članova Matice umirovljenika Grada Osijeka, podružnica JUG II, u cilju reduciranja broja stradavanja u prometu, kao i sprječavanja kaznenih djela prijevara.

Policijski službenici za poslove prevencije članove Matice su informirali o nužnosti poznavanja i poštivanja prometnih propisa, budući da na taj način direktno pridonose poboljšanju vlastite, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu.
 
Naglasak za sudjelovanje u prometu s biciklima i osobnim prijevoznim sredstvima je stavljen na mjere prevencije nošenja reflektirajućih prsluka i korištenja svjetala na biciklima i osobnim prijevoznim sredstvima u uvjetima smanjenje vidljivosti danju (magla, kiša) i noću, kao i obvezno korištenje zaštitne kacige za vozače osobnih prijevoznih sredstava, koji su stariji od 14. godina.
 
Također su upoznati da za vozače bicikala i vozače osobnih prijevoznih sredstava zakon propisuje da su kada se kreću preko obilježenog pješačkog prijelaza dužni sići s bicikla ili osobnog prijevoznog sredstava, obratiti pažnju na udaljenost i brzinu kretanja vozila koja im se približavaju, te pregurati bicikl ili osobno prijevozno sredstvo, nakon što se uvjere da to mogu učiniti na siguran način.
 
Naprijed navedene odredbe Zakona o sigurnosti na cestama jednako važe i za pješake kada prelaze preko obilježenog pješačkog prijelaza, što znači da moraju obratiti pažnju na udaljenost i brzinu kretanja vozila, te prijeći nakon što se uvjere da to mogu učiniti na siguran način.
 
U okviru provedbe Kampanje „Web heroj“ članovi i članice Matice su upoznati na koje sve načine počinitelji kaznenih djela mogu izvršiti prijevare korištenjem mobitela, aplikacija, društvenih mreža, kao i na koji način spriječiti da se te prijevare ne dogode. Nakon edukacije i razmjene iskustava o različitim oblicima prijevara, uručeni su im promidžbeno informativni materijali vezani uz Kampanju i lokalne preventivne projekte.
 

Stranica