Održana edukativna predavanja u osnovnim i srednjim školama na području Osječko-baranjske županije

  • Slika /2021/Prevencija MBPO/7.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Mjeseca borbe protiv ovisnosti obilježava se u periodu od 15. studenog do 15. prosinca gdje policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske provode različita preventivna postupanja  

FOTO: Ilustracija

Tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se obilježava u periodu od 15. studenog do 15. prosinca, policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske provode različita preventivna i represivna postupanja.

Odjel prevencije, Policijske uprave osječko-baranjske kroz provođenje nacionalnog preventivnog projekta „Zdrav za 5“ i lokalnih preventivnih projekata „Alkohol, vandalizam i nasilje među mladima“, „Legiranje, ne drogiranje“ te „Sigurnost i zaštita djece na internetu“ održava edukativna predavanja u osnovnim i srednjim školama na području Osječko-baranjske županije.

Kroz provođenje navedenih preventivnih projekata policijski službenici Odjela prevencije se dotiču prevencije ovisnosti o alkoholu kao najzastupljenijem i društveno prihvaćenom sredstvu ovisnosti, drogama kako klasičnog tipa tako i drogama modernijeg vremena (sintetski kanabinoidi), te prekomjernom korištenju interneta (društvene mreže, on line igrice) koje je posebno zastupljeno u vrijeme pandemije koronavirusa.

Kako su mladi svakodnevno kroz ostvarene neposredne kontakte izloženi rizičnim ponašanjima koja mogu dovesti do društveno neprihvatljivih ponašanja u obliku kršenja različitih pravnih propisa, preventivne aktivnosti su usmjerene na njihovu edukaciju kako bi se spriječio nastanak i razvitak kažnjivih radnji i društveno neprihvatljivih ponašanja, s osvrtom na nove pojavne oblike i načine njihovog počinjenja. 

U provođenju svih preventivnih aktivnosti u okviru obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, policijski službenici surađuju sa drugim društvenim subjektima kao što su Zavod za javno zdravstvo osječko-baranjske županije, Gradska društva Crvenog križa, Gradom Osijekom, osnovnim i srednjim školama sa područja Osječko-baranjske županije te organizacijama civilnog društva koje se bave prevencijom ovisnosti i pružanja pomoći.
 

Stranica