Odjel ratnih zločina PU osječko-baranjske podnio novu kaznenu prijavu za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika

Slika /2020/Policijski auto, logo, rotirka/20200521_093851.jpg

Osumnjičenici su teško fizički zlostavljali i potom usmrtili petoricu pripadnika Zbora narodne garde u rujnu 1991. godine

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Odjela ratnih zločina PU osječko-baranjske, u suradnji sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom, dovršili su kriminalističko istraživanje događaja od 3. rujna 1991. godine, prilikom oružane agresije pripadnika srpskih paravojnih formacija na Bilje.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su navedenoga dana pripadnici tzv. „Specijalne jedinice Milicije SUP-a Beli Manastir“, zajedno s drugim pripadnicima paravojnih formacija pobunjenih Srba, iz smjera Darde napali Bilje, kojom prilikom su u sadašnjoj ulici Ivana Mažuranića zarobili petoricu pripadnika Zbora narodne garde (rođene 1955., 1956., 1957., 1958. i 1962.). Nakon zarobljavanja, dvojica pripadnika spomenute jedinice, 58-godišnjak i 60-godišnjak, su ih teško fizički zlostavljali te ih na koncu i usmrtili.

Protiv dvojice osumnjičenih podnesena je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku za počinjena kazneno djelo "Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika" iz članka 122.st.1. OKZ RH.

Za prijavljenima su poduzete mjere traganja s obzirom da su isti nedostupni redarstvenim vlastima Republike Hrvatske.
 

Stranica