Obilježena godišnjica pogibije prvog načelnika Policijske uprave osječko-baranjske

Slika /2023/reihl-kir/kir_2.png

Josip Reihl-Kir je na dužnost načelnika policije u Osijeku postavljen nakon prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj 1990. godine

FOTO: PU osječko-baranjska

Prigodnim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća danas smo obilježili 32-godišnjicu tragične pogibije prvog načelnika Policijske uprave osječko-baranjske u samostalno i neovisnoj Republici Hrvatskoj, Josipa Reihla-Kira.

Kako bi se sadašnje i buduće generacije policajaca s pijetetom sjećale veličine Josipa iznimnog čovjeka i policajca, Policijska uprava osječko-baranjska svake godine obilježava ovu tragičnu godišnjicu.   

Na gradskom groblju u Đakovu vijence su položili i svijeće zapalili supruga Jadranka Reihl-Kir, policijski službenici PU osječko-branjske i drugi.
 
Od 1981. godine bio je zaposlen u Republičkom sekretarijatu za unutrašnje poslove tadašnje Socijalističke Republike Hrvatske te je postupno napredovao do čelnih pozicija Sekretarijata za unutrašnje poslove u Osijeku.
 
Na dužnost načelnika policije u Osijeku postavljen je nakon prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj 1990. godine. Reihl-Kir je bio miroljubiv čovjek te je požrtvovno nastojao spriječiti prijetnju rata u istočnoj Slavoniji.
 
Na sjednici Skupštine Osijeka u lipnju 1991. godine, javno je za govornicom obećao: "Dok sam ja načelnik Policijske uprave osječko-baranjske rata između Srba i Hrvata na ovom području neće biti."
 
Josip Reihl-Kir ubijen je 1. srpnja 1991. godine, oko 13,30 sati, na prilazima prigradskome osječkom naselju Tenji na blokadnom punktu, zajedno s potpredsjednikom osječkoga Gradskog vijeća Goranom Zobundžijom i gradskim vijećnikom Milanom Kneževićem te pokopan na gradskom groblju u Đakovu.
 
Načelnika Josipa Reihla-Kira, mirotvorca, važno se sjećati i poštovati jer je bio izniman stručnjak i odgovoran policajac te je svoj život položio na oltar domovine s ciljem sprječavanja nadolazeće prijetnje rata u Slavoniji.
  

 

Stranica