Na lažnoj stranici upisao podatke svoje kartice pa ostao bez novca

Slika /2022/Ilustracije nove/nadzor_zast_pod_ilu.jpg

Tragamo za nepoznatim počiniteljem

FOTO: Ilustracija

Dvadesetdvogodišnjak je 28. lipnja stupio u kontakt s nepoznatim počiniteljem te je  dogovorio kupnju mobitela preko Internet oglasnika.

Nepoznata osoba mu je dostavila link lažne stranice Internet oglasnika u koju je 22-godišnjak upisao svoje osobne podatke, podatke kartice tekućeg računa, kao i CVV broj radi uplate dogovorenog novčanog iznosa.

S bankovnog računa 22-godišnjaka podignut je novčani iznos više od 1.996 eura dok mu nepoznati počinitelj mobitel nije nikada isporučio niti je više bio dostupan za komunikaciju.

Tragamo za nepoznatim počiniteljem.
 
Pozivamo građane da podatke sa svoje bankovne kartice ne upisuju na sumnjivim stranicama ili aplikacijama, a više o računalnim prijevarama i njihovim oblicima možete pročitati na stranicama webheroj.hr.
 
Također, CARNET-ov Nacionalni CERT u rad je pustio novi servis CERT iffy koji korisnicima, prije ili prilikom online kupovine, omogućuje provjeru ima li internetska trgovina obilježja lažnog weba. Korištenje servisa je jednostavno, a sve što korisnici trebaju napraviti kako bi provjerili internetsku trgovinu je da na stranici https://iffy.cert.hr upišu ili zalijepe URL adresu trgovine koju žele provjeriti te pritisnuti gumb za provjeru.
 
Više o samoj usluzi možete pročitati na portalu: https://www.cert.hr/cert-iffy-servis-za-provjeru-internetskih-trgovina/   
   
 
 

Stranica