Međunarodni dan žena u Donjem Miholjcu i Poetry caffe Magis u Osijeku

  • Slika /2023/PREVENCIJA/Međunarodni dan žena/14.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Međunarodni dan žena već dvanaestu godinu za redom obilježen je i 9. ožujka, u Poetry caffe-u Magis u Osijeku

FOTO:ilustracija

I ove godine, u sklopu nacionalnog preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“ i nacionalnog preventivnog projekta „Lily“ obilježen je Međunarodni dan žena.  

Tom prilikom, dana 8. ožujka organizirano je obilježavanje Međunarodnog dana žena u gradu Donjem Miholjcu, gdje su Policijska uprava osječko-baranjska i Policijska postaja Donji Miholjac organizirala druženje s građanima. U suradnji s Gradom Donji Miholjac, uz preventivni policijski info pult, policijski službenici i gradonačelnik Grada Donjeg Miholjca, gospodin Goran Aladić, ženama su dijelili ruže i edukativno-informativne materijale s ciljem ukazivanja na potrebu za sinergijskim sudjelovanjem svih građana u naporima usmjerenim na prevenciju nasilja nad ženama.
Nažalost, nasilje je negativna društvena pojava još uvijek prisutna u našoj zajednici. Na ovakav način javnosti se želi ukazati na postojanost problema nasilja s naglaskom na nasilje u obitelji, čije su najčešće žrtve upravo žene.

Nadalje, Međunarodni dan žena već dvanaestu godinu za redom obilježen je i 9. ožujka, u Poetry caffe-u Magis u Osijeku.

Kao i svake godine organiziran je glazbeno – scenski program u organizaciji Policijske uprave osječko-baranjske i udruge „Lega Grad“ iz Osijeka. Prisutnim gošćama ovog programa podijeljene su ruže i prigodni pokloni kao znak pažnje, zahvale i priznanja za važnost društvene uloge koju nose.

Nasilje u obitelji ne poznaje dob, zanimanje ili stupanj obrazovanja te je prisutno u svim socijalnim skupinama. Ono uništava obitelj, fizičko i psihičko zdravlje i samopouzdanje žrtve. Pojedina istraživanja pokazuju kako žene trpe nasilje i po 10 do 15 godina prije nego što konačno odluče potražiti pomoć. Nasilje se ne smije prihvaćati i tolerirati, na nasilje treba ukazivati i treba reagirati.
Koliko god se žrtvi njezina situacija čini konačna, tj.  bezizlazna, ona takva sigurno nije. Svaka osoba ima pravo i mogućnosti izbora što može dovesti do pozitivnih promjena. Iz navedenog  proizlazi smisao projekta, „Živim život bez nasilja“ i projekta „Lily“ kojem je svrha ukazivanje na pravo na život bez nasilja, promoviranje kulture nenasilja i međusobnog poštovanja.
Kako bi se to promijenilo, Policijska uprava osječko-baranjska, provodi i druge aktivnosti u skladu s nacionalnim preventivnim projektom „Živim život bez nasilja“ i projektom „Lily“. Policijski službenici u suradnji s različitim partnerima djecu i mlade u osnovnim i srednjim školama te njihove roditelje podučavaju kako prepoznati nasilje te kako reagirati na razne oblike nasilja.
 

Stranica