Međunarodni dan civilne zaštite i Sajam antikviteta

  • Slika /2024/Prevencija/Prevencija 23.2024/IMG-451dacc33f82b5f2655fc136f633bbb8-V.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policija poziva sve građane, koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji-sankcija i odgovornosti nema

FOTO: PU osječko-baranjska

Protekle subote obilježen je Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. U organizaciji Područnog ureda Civilne zaštite Osijek, u prostoru „Edukacijsko-posjetiteljskog centra Podravlje“ održan je tzv. festival civilne zaštite kroz znanje i vještine za djecu i mlade u prirodi. Uz ostale izlagače, policijski službenici za prevenciju Policijske uprave osječko-baranjske i policijski službenici protueksplozijske zaštite, Regionalne protueksplozijske jedinice Osijek, predstavili su kampanju „Manje oružja, manje tragedija“ uz prezentaciju mogućnih opasnosti od eksplozivnih sredstava uz prezentaciju rada policijskog službenog psa za detekciju eksploziva.

Policija poziva sve građane, koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji-sankcija i odgovornosti nema. Molimo građane da ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj 192 ili najbližu policijsku postaju. Policija će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilnoj odjeći s vozilom bez policijskih oznaka, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način.
 
Nadalje, istoga dana policijski službenici za prevenciju Policijske uprave osječko-baranjske i djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Osijek bili su prisutni na manifestaciji - Sajmu antikviteta koji se svake prve subote u mjesecu održava u Osijeku u Parku kralja Držislava. Uz mnoštvo izlagača i posjetitelja policija je iskoristila priliku da predstavi svoje lokalne i nacionalne preventivne projekte i promovira policijsku prevenciju. Građani su mogli dobiti edukativno-informativne materijale i odgovore na pitanja vezana uz policijsku prevenciju i načine samozaštitnog ponašanja te informacije korisne za prevenciju kriminaliteta.
 
Na oba navedena događanja predstavljena je kampanja Postani policajac 2024. godine s ciljem informiranja o programu srednjoškolskog dvogodišnjeg obrazovanja upisom učenika u treći razred srednje škole te programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka.
 
Informacije za oba oblika obrazovanja možete dobiti  na broj telefona: 01/2426-305; 01/2426-313 ili na adresu e-pošte: postani.policajac@policija.hr .
 
Također, predstavljena je i preventivna kampanja „WEB HEROJ“ gdje je cilj educirati i upozoriti sve korisnike interneta i društvenih mreža na pojavne oblike kibernetičkog kriminaliteta, koje opasnosti im prijete, gdje se upoznati sa pojavnim oblicima i kako se zaštiti od potencijalnih prevaranata. 

Kako bi se i vi mogli informirati i educirati o kibernetičkim prijevarama posjetite stranicu „Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba“ https://webheroj.hr/.

 

Stranica