Manje oružja, manje tragedija

  • Slika /2024/Prevencija/manje oružja manje tragedija/872024/20240706_085301.jpg
  • Slika
  • Slika

Učinite svoj dom sigurnijim, riješite se opasnih stvari

FOTO: PU osječko-baranjska

Protekle subote, policijski službenik za poslove prevencije Policijske uprave osječko-baranjske i kontakt policajci Policijske postaje Našice u Feričancima su u neposrednoj komunikaciji s građanima i uz policijski štand postupali prema smjernicama Nacionalne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“.
 
Ovom aktivnosti policijski službenici preventivno djeluju kroz komunikaciju s građanima i putem dostupnih informativno-edukativnih materijala utječu na razvijanje svijesti o opasnostima od minsko eksplozivnih sredstava, oružja i streljiva te ih upućuju na važnost dragovoljne predaje nelegalnog oružja.
 
U Republici Hrvatskoj još uvijek je veliki broj minsko eksplozivnih sredstava i oružja zaostalih iz Domovinskog rata, kojim se ugrožava sigurnost svih građana. Isto tako, određeni broj građana nije upoznat s činjenicom da dragovoljno vraćanje oružja i minsko eksplozivnih sredstava nije kažnjivo te je iz tog razloga potrebno kontinuirano osvještavati građane kako bismo zajedničkim snagama doprinijeli sigurnosti naših građana s naglaskom na zaštitu djece.
 
Kampanja „Manje oružja, manje tragedija“ provodi se od 2007. godine, a glavni cilj je poticanje građana na dragovoljnu predaju oružja. Kampanja je isto tako usmjerena na podizanje ukupne svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima.
 
Sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana, dragovoljna predaja ilegalnog oružja je bez sankcija te se ovom kampanjom želi apelirati na sve građane koji još u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje ili eksplozivna sredstva da pozivom na broj 192 ili 112 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija. Putem besplatne telefonske linije 0800 88 92 svi građani mogu dobiti informacije vezane za dragovoljnu predaju.
 
Na poziv građana policijski službenici dolaze na kućnu adresu pozivatelja u neoznačenom vozilu i preuzimaju minskoeksplozivna sredstva. Napominjemo da građani osobno ne donose minsko eksplozivna sredstva u prostorije policije. Nikada nemojte takve predmete ostavljati bez nadzora ili ih ostavljati u šumi, na poljoprivrednim zemljištima, u kanalima, a posebice ne u blizini dječjih igrališta ili autobusnih stajališta i sličnim mjestima gdje se kreću ili zadržavaju djeca i odrasle osobe kao niti ih odbacivati u spremnike za otpad.
 
Kampanja svojim moderniziranim i multimodularnim preventivnim alatima želi djelovati na svijest naših građana kako bi shvatili da  MANJE ORUŽJA zaista znači i MANJE TRAGEDIJA.
 
Policija kroz svoj preventivni rad, kroz razna edukativna predavanja i radionice u koje su uključena djeca i odrasli, učestalo napominje i upozorava na opasnosti minsko eksplozivnih sredstava, pa stoga apeliramo i na roditelje da djeci ukažu na spomenute opasnosti.
 
Učinite svoj dom sigurnijim, riješite se opasnih stvari!

Stranica