Ljetni sportski kamp u Osijeku

  • Slika /2024/Prevencija/Ljetni kamp/LJK 4.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Djeca često u prometu sudjeluju s romobilom, rolama, koturaljkama, skejtovima, polaznici su informirani da se s njima se kreću pješačkom stazom

FOTO: PU osječko-baranjska

U organizaciji Školskog sportskog saveza Grada Osijeka tijekom lipnja i srpnja je proveden Ljetni sportski kamp, na kojem su policijski službenici za poslove prevencije Ureda načelnika Policijske uprave osječko-baranjske sudjelovali kroz edukativne aktivnosti lokalnih preventivnih projekata „Biciklirajmo, biciklističkom“ i „Sigurnost u cestovnom prometu“ koje su provedene i u okviru obilježavanja „Svjetskog dana biciklista“.
 
Polaznicima Ljetnog sportskog kampa, a budući da se radi o djeci osnovnoškolskog uzrasta, posebno je skrenuta pozornost da tijekom vožnje bicikala zakon propisuje da su kada se kreću preko obilježenog pješačkog prijelaza dužni sići s bicikla, obratiti pažnju na udaljenost i brzinu kretanja vozila koja im se približavaju, te gurati bicikl preko kolnika, nakon što se uvjere da to mogu učiniti na siguran način.
 
Također su upoznati da ova pravila vrijede jednako i za pješake kada prelaze preko obilježenog pješačkog prijelaza, da ga mogu preći nakon što se uvjere da to mogu učiniti na isti način.
 
Pravila za vožnju preko biciklističkog prijelaza su ista, osim što se usporavanjem bicikla i nakon izvršene provjere da na siguran način mogu preći kolnik, bicikl može nastaviti voziti. 
 
Tijekom predavanja polaznici su informirani o nedozvoljenoj vožnji biciklom bez ruku na upravljaču, osim u slučajevima kada daju znakove drugim sudionicima u prometu, nedozvoljenom korištenju za vrijeme vožnje mobitela i slušalica na oba ili u oba uha ovisno o vrsti slušalica, kao i vožnju više osoba na biciklu za koji je propisano da se smije voziti samo jedna osoba.
 
Polaznici su upoznati da je osim poznavanja propisa i pravila, za sigurno sudjelovanje u prometu tijekom vožnje biciklom važno održavanje ravnoteže, ispravnost bicikla (ispravne kočnice, ispravna svjetla i zvono) kao i davanje znakova rukama drugim sudionicima u prometu, bez obzira kreću li se biciklističkim stazama, biciklističkim trakama ili kolnikom kada ih nema, jer time pridonose poboljšanju vlastite sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu.
 
Kako djeca često u prometu sudjeluju s romobilom koji se pokreće vlastitom snagom, rolama, koturaljkama, skejtovima polaznici su informirani da se takva sredstva nazivaju pomoćna pješačka sredstva, a s njima se kreću pješačkom stazom ili u pješačkoj zoni vozeći brzinom čovjekovog hoda.
 
Vezano za sudjelovanje u prometu vozača osobnih prijevoznih sredstava polaznici su informirani da takvim sredstvima smije upravljati isključivo jedna osoba s navršenih 14. godina života, da za vrijeme vožnje bez obzira ima li 15 ili 70 godina mora koristiti zaštitnu kacigu. Napomenuto je također da u uvjetima smanjene vidljivosti danju (kiša, magla) i noću, vozači osobnih prijevoznih sredstava obavezno moraju na sebi imati reflektirajuće prsluke ili odjeću s reflektirajućim oznakama, kao i upaljena svjetla što jednako vrijedi i za vožnju biciklima. O svim drugim detaljima vožnje osobnih prijevoznih sredstava podijeljeni su im informativni leci.
 

Stranica