KLIK - navika odgovornog ponašanja

  • Slika /2023/fridl_3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Preventivno-edukativni projekt provodi se u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, a predstavljen je đakovačkim srednjoškolcima

FOTO: PU osječko-baranjska

U prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva Đakovo upravo se održava preventivno-edukativni projekt naziva Klik - navika odgovornog ponašanja, u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, čija su ciljana skupina učenici završnih razreda srednjih škola jer su prema statističkim podacima mladi u dobi od 15. do 24. godine života jedna od najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Policijski službenici Policijske postaje Đakovo u suradnji sa Hrvatskim autoklubom provode projekt, koji se odnosi na stjecanje kompetencija, znanja o sigurnosnim i zaštitnim mjerama i radnjama prije i za vrijeme upravljanja (ili prevoženja) vozilom, kao i razvoj vještina odgovornog i sigurnog ponašanja u prometu. 

Projekt djeluje na ponašanje srednjoškolaca, usvajanje i stjecanje pozitivnih stavova o njihovoj ugroženosti u prometu, kojom prilikom se stečene komunikacijske kompetencije učenika koriste za promicanje odgovornog ponašanja kako u horizontalnom smislu (prijenos informacija drugim učenicima), tako i u vertikalnom smislu (eventualni utjecaj na neodgovorne roditelje - vozače).
Stručnjaci Ureda sigurnosti cestovnog prometa tijekom jednog školskog sata u okviru interaktivnog predavanja objasnili su učenicima smisao i svrsishodnost sigurnosnog pojasa u prometu.

Životnim primjerima i pričama mladima se želi približiti kako vezanje pojasa u vozilu nije samo zakonska obveza vozača i putnika, već i element opće i osobne kulture.

sim toga, naglasak se stavlja i na sve ostale čimbenike zbog kojih se povećava rizik nastanka prometnih nesreća.

Drugi školski sat učenici će praktično provjerili značaj sigurnosnog pojasa na simulatorima, koji su bili postavljeni u dvorištu DVD Đakovo. 

Stranica